Stop de ‘vergrijzing’
20 oktober 2017
Het is niet best gesteld met het groen in Nederland. Onlangs nog verschenen er berichten in de media over de duizenden hectare bos die de afgelopen jaren uit ons land verdwenen zijn en ook in stedelijke gebieden wint het grijs het steeds meer van het groen. Wegen en gebouwen zijn kennelijk belangrijker dan planten en bomen. Waar nog wel groen is, laat de kwaliteit te wensen over. Als goedmakertje vind je nog weleens ergens een grasveldje of wat verwilderd groen dat eens in de zoveel tijd voor het gemak met de heggenschaar in toom gehouden wordt. Ongeïnspireerde eenheidsworst, met dank aan de bezuinigingen. 
Groen en gezondheid
Verkeerde zuinigheid als je het mij vraagt. Want groen heeft heel veel voordelen en ik som ze graag nog een keer op. Allereerst absorberen bomen en planten CO2 en filteren ze fijnstof. Goed voor het milieu en goed voor onze gezondheid.  Maar er zijn meer gezondheidsvoordelen. Het is bewezen dat groen een belangrijke rol speelt bij het verminderen van stress en dat is iets waar we in toenemende mate allemaal behoefte aan hebben. Niet voor niets publiceerde de Gezondheidsraad afgelopen juni een rapport dat pleit voor meer groen in en om de stad.  Wandelen of fietsen door de natuur doet wonderen voor onze ontspanning en ons humeur. 

Eigen tuin
Goed groen haalt het beste in mensen naar boven. Op plaatsen waar wij ons Zorgeloos Groen-concept aan hebben mogen leggen, is de leefbaarheid en de sociale samenhang verbeterd. Mensen zien de bloem- en kleurrijke perken als verlengde van hun eigen tuin. Ze komen er samen en maken een praatje. En ze schromen niet om iemand die er een zooitje van maakt daarop aan te spreken. “Je laat je hond toch niet uit in ons plantsoen?” of “Je laat je rotzooi hier toch niet slingeren?” Precies zoals je zou doen bij je eigen tuin. Alleen hoef je voor dit openbaar groen zelf geen groene vingers te hebben.   

Frans Reulink 
Directeur/eigenaar de Enk Groen & Golf 
De Vernieuwers