Beelden op de Berg in Belmonte Arboretum
22 mei 2018 Groen
Belmonte Arboretum in Wageningen is een speciale plek in Nederland. De botanische tuin beheert meer dan 6000 verschillende soorten planten, bomen en struiken. Beroemd is Belmonte om de ongeëvenaarde collectie rozen en rododendrons. Sommige soorten stammen zelfs uit de Middeleeuwen. In de lente en zomer bloeit de tuin overvloedig. Daardoor is Belmonte Arboretum op zich al een paradijs op aarde. En in juni komt daar nog een extra attractie bij: Beelden op de Berg.
Internationaal
Beelden op de Berg is een kunstmanifestatie die eens in de vijf jaar in het Belmonte Arboretum gehouden wordt. Een internationaal gezelschap van kunstenaars maakt nieuw werk speciaal voor de tentoonstelling, waarbij er een duidelijke link is tussen de locatie en het werk zelf. De expositie is slechts enkele maanden te zien. 

Zomersneeuw
De editie van dit jaar krijgt de titel ‘Zomersneeuw’. Lizan Freijsen kwam in maart al poolshoogte nemen voor een proefopstelling van haar werk. Sjoerd Buisman maakt gebruik van het snoeihout dat de Enk Groen & Golf, die de tuin onderhoudt, tijdens een snoeironde eerder dit jaar verzamelde. Ook te bewonderen is het bloemenlabyrinth van de Schotse kunstenaar Aeneas Wilder die tegenwoordig in Japan woont. In april kwam hij naar Wageningen om zijn kunstwerk eigenhandig aan te planten. In het voorbereidend werk werd hij geholpen door de vrijwilligers en professionals die in Belmonte aan het werk zijn. Bert Verbeek van de Enk Groen & Golf zaaide de grasbanen in.  

Toepasselijk thema
De tien kunstenaars laten met hun werk zien wat het thema van deze 11e editie, ‘eeuwige verjonging’, bij hen oproept. Met Belmonte Arboretum als toepasselijk decor. Niet alleen vernieuwt de natuur zich er ieder jaar, het Arboretum evolueerde ook in functie. De tuin, die ooit onderdeel was van het onderwijsprogramma aan de universiteit, groeide uit tot cultureel erfgoed. Een museum met een schitterende collectie bomen en planten. 

Expositieperiode
De officiële opening van Beelden op de Berg is op 16 juni. Vanaf 17 juni is de expositie open voor publiek en dagelijks te bezoeken tot 23 september. 

Meer informatie vind je op:
http://belmontearboretum.nl
https://www.beeldenopdeberg.nl

Op de foto's: 
Kunstenaar Aeneas Wilder en curator Flos Wildschut aan het werk bij de aanleg van het bloemenlabyrinth.