Beluchten zonder schade: de Enk Groen & Golf neemt eerste Air2G2-machine in gebruik
5 juli 2018 Golf, innovatie
Een primeur voor Nederland en voor de Enk Groen & Golf: een machine die de grasmat van golfbanen belucht zonder noemenswaardige schade. De golfbaan is meteen weer bespeelbaar en dat is goed nieuws voor de golfers.
Noodzakelijk kwaad
Beluchten is een noodzakelijke bewerking voor de greens op iedere golfbaan, maar de traditionele behandeling met vaste pennen bracht nogal wat schade aan de toplaag met zich mee, waarvan de grasmat moest herstellen. Dat leverde discussies op met onder andere greenfee-spelers die korting wilden op hun greenfee. Met de innovatieve Air2G2-machine, geleverd door Jean Heybroek, is dat verleden tijd. Eric van Velzen, exploitatiebeheerder bij de Enk Groen & Golf, legt uit: “De Air2G2 is een zelfrijdende, hydrostatisch aangedreven machine die door middel van drie sondes lucht injecteert in de bodem tot wel 25 centimeter diep. Storende lagen van de wortelzone worden doorbroken, maar het oppervlak blijft intact en is dus meteen weer bespeelbaar. De behandeling zorgt voor een optimale lucht- en vochthuishouding in de bodem. De wordt zowel verticaal als horizontaal geïnjecteerd.”

De eerste
De Enk Groen & Golf heeft zichzelf ten doel gesteld om voorop te lopen in innovatie en is daarom de eerste die de machine in Nederland in bedrijf heeft. De Air2G2 is geleverd op Golfbaan Stippelberg in Gemert en reist vandaaruit door naar andere golfbanen. 


Op de foto: Eric van Velzen(de Enk G&G) en Maarten van het Heck (Jean Heybroek)