Primeur: de Enk Groen & Golf bestrijdt schimmels in greens met UV-licht
6 juli 2017 Bestrijding schimmels in greens met UV-licht
Als eerste in Nederland heeft de Enk Groen & Golf de UVC180 van SGL in gebruik genomen. Het apparaat rekent op een milieuvriendelijke manier af met schimmelziekten in kortgemaaid gras op golfbanen en sportvelden zoals dollar spot en fusarium. De Enk stationeert de machine in Tilburg, bij golfbaan Prise d’Eau.


Lampen tegen schimmel  
De UVC180 heeft lampen met UV-C-straling, de minder bekende en tegelijk krachtigste component van UV-licht die normaal gesproken door de ozonlaag tegengehouden wordt. Dat deze straling kiemen doodt, was al langer bekend. De techniek werkt ook voor het bestrijden van schimmels in gras, al was dat tot voor kort wel een erg intensieve behandeling.

Toepassing op golfbanen
Met het oog op de Green Deal, die fungiciden vanaf 2020 verbiedt, heeft SGL de techniek verder doorontwikkeld voor gebruik op golfbanen en sportvelden. Het doel was een beter toepasbaar, hanteerbaarder en veilig apparaat te ontwerpen dat eenvoudig is in gebruik en de gebruiker beschermt tegen de schadelijke bijeffecten van UV-C-straling. Verschillende tests en prototypes hebben geresulteerd in de UVC180, die onlangs in Nederland op de markt kwam. De lampen geven de juiste dosis af om schadelijke organismen in het gras te bestrijden en toch het gras niet aan te tasten. De UVC180 heeft een oppervlakkige werking: het licht dringt niet door in de bodem en doodt alleen de schimmeldraden. Met een gewicht van 350 kilo is de machine niet schadelijk voor de greens.

Milieuvriendelijk alternatief
“Deze behandeling is in feite de laatste stap die je kunt zetten in de bestrijding van schimmels”, zegt Gerard van der Werf, directeur van de Enk Groen & Golf. “Omdat voorkomen beter is dan genezen, zorgen we ervoor dat de cultuurtechnische basis goed op orde is. Daarvoor maken we uitgekiende keuzes op het gebied van bodem, grassoorten, onderhoud, voeding en beregening. Steekt onverhoopt toch een schimmel de kop op, dan bestrijden we die liever niet met chemische middelen. Bij de Enk werken we hard aan een zo milieuvriendelijk mogelijke aanpak, de overheid verwacht dat ook van ons. Daarom is de UVC180 zeer welkom in ons machinepark.”

Tilburg en omstreken
Golfclub Prise d’Eau is de gelukkige. De nieuwste aanwinst wordt in de eerste week van juli geleverd bij de Tilburgse golfbaan. De Enk gaat de UVC180 van daaruit ook inzetten op golfbanen in de regio.