Blok Y in Utrecht krijgt hoogwaardige daktuin met bijzondere details
22 juni 2017 daktuin, groen
Een bijzonder project op de Veemarkt in Utrecht. Daar realiseert Vink Bouw een ontwerp van architectenburo MKA dat in nauwe samenwerking met de toekomstige bewoners tot stand is gekomen. Blok Y omvat 30 duurzaam gebouwde, royale superlofts in industriële stijl met hoogwaardige afwerking en een aantal gezamenlijke ruimtes zoals een vlonder aan de waterzijde en een daktuin. De Enk Groen & Golf startte eind april met de aanleg van die daktuin die een aantal bijzondere details krijgt.
Inzicht in ontwerp, budget en realisatie
Op een daktuin van ca 1000 m² realiseert de Enk Groen & Golf een gemeenschappelijke ruimte van circa 300 m² naar ontwerp van Jeroen Marseille van Marseille Buiten. Het ontwerp is tot stand  gekomen na een intensief proces waarin de bewoners betrokken zijn en waarbij uitzicht en gebruik centraal stonden. De Enk Groen & Golf heeft een rol gespeeld in de advisering van de opbouw en de budgettering van de daktuin met een ‘design & construct’-traject. Voordeel van deze aanpak is dat ontwerp en kosten synchroon liepen en dat wensen en realisatie altijd duidelijk zijn.

Bijzondere details
De gezamenlijk daktuin, die half juni klaar is, krijgt een aantal bijzonder blikvangers, zoals de grote Twig zitelementen en het cortenstaal waarmee de beplanting omlijst wordt. Het dak heeft een afwerking van split en vlonders van bamboe, een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor de gebruikelijke hardhouten vlonders. Het resultaat is een daktuin op niveau met een luxe uitstraling en een duurzame inrichting. Ook de vlonder aan de waterkant is uitgevoerd met bamboe.