De Enk Groen & Golf gaat Amsterdam Old Course onderhouden
3 oktober 2017 Golf
De Enk Groen & Golf gaat per 1 januari 2018 het onderhoud uitvoeren op Amsterdam Old Course (AOC). AOC had vier golfbaanaannemers gevraagd een plan van aanpak en een offerte in te dienen. Met een paar daarvan is op basis van een eerste selectie een verificatiegesprek gevoerd. AOC koos vervolgens voor de Enk. Kwaliteit en prijs waren doorslaggevend.


Sinds 1935
De golfbaan van Amsterdam Old Course – oorspronkelijk 18 holes, nu 9 – bestaat sinds 1935 en is daarmee de oudste van Amsterdam. Het is een van de acht banen in Nederland die ontworpen zijn door het beroemde architectenbureau Colt, Alison & Morisson. Het charmante rietbedekte clubhuis is een ontwerp van de bekende Amsterdamse architect F.A. Warners.

Restauratie
De golfbaan is in de afgelopen jaren gerestaureerd door architect Frank Pont die gespecialiseerd is in Colt-banen. Deze restauratie zal in de zomer van 2018 voltooid zijn. Alle natte veenholes zijn dan vervangen door droge, glooiende holes die zo’n anderhalve meter hoger liggen dan het oude maaiveld. De ‘ontvening’ en restauratie gebeurt in samenwerking met GBN (Grondbank Nederland) en de Enk Groen & Golf.

Biodiversiteit
AOC heeft begin september het internationaal erkende GEO-certificaat voor duurzaam golfbaanbeheer gekregen. De baan ligt in een stedelijk gebied, in de schaduw van de Amsterdam Arena, maar kent met 240 plantensoorten een verrassend grote biodiversiteit. Als onderdeel van de restauratie zijn onder begeleiding van landschapsarchitect André Bijkerk nieuwe natuurgebieden gecreëerd. Tussen 2012 en 2017 zijn al ruim 1.500 nieuwe bomen geplant en er volgen er meer. Hard werk door de vele vrijwilligers van de golfclub heeft ook geresulteerd in 75 vogelkasten, 5 bijenvolken, 3 vlinderakkers, een ijsvogelwand en de restauratie van het historische Zwarte Laantje met knotwilgen.