De schotse hickory golfbaan Kingarrock bewijst: Duurzaam onderhoud gaat ver terug in de tijd
27 oktober 2017 Golf, duurzaamheid, onderhoud
Hoofdgreenkeeper William Boogaarts was in 2015 ‘Greenkeeper of the year’. Nu maakt hij een studiereis door Schotland, door velen gezien als de bakermat van de golfsport, om met de opgedane kennis de winnaars van de ‘Toro Student of the year’ en de Pro Turf Care-studenten bij te kunnen staan. De reis, mede mogelijk gemaakt door Toro en de NGA, voert langs golfbanen van naam en met bijzondere kenmerken. Eén ervan is Kingarrock (www.kingarrock.com) in het plaatsje Cupar. 
Hickory golf
De hickory golfbaan van Kingarrock, die zijn oorsprong vindt in 1906, ligt in het prachtige natuurgebied Hill of Tarvit dat onderdeel uitmaakt van the National Trust for Scotland. Op Kingarrock golf course wordt nog altijd traditioneel golf gespeeld, uitsluitend met clubs van hickory wood. Er heerst een enorme rust. Er zijn maar twee starttijden per uur te boeken en de bespelingsdruk is daardoor erg laag. Ook de baan zelf is zo veel mogelijk in de oorspronkelijke staat gehouden. Daar past uiteraard een traditionele vorm van onderhoud bij. 

Weinig bunkers
“Opvallend aan de 9-holes golfbaan van Kingarrock is dat er maar drie bunkers zijn: twee op hole 5 en één op hole 6”, vertelt William. “Als je dat vergelijkt met hedendaagse golfbanen, waar er gemiddeld drie per hole liggen, dan is dat heel weinig. In het begin van de vorige eeuw was dat heel gewoon. Alleen links golfbanen hadden toen bunkers die ontstaan waren door schapen. Uit onderzoek bij andere historische golfbanen in Schotland is gebleken dat bunkers in de periode rond 1900 helemaal niet zo groot waren. Daarop heeft Kingarrock besloten om de bunker op hole 5 te halveren. Dat past bij de doelstelling om zo dicht mogelijk bij de originele lay-out te blijven.”

Traditionele onkruidbestrijding
Ook voor het onderhoud kiest Kingarrock voor traditionele methodes uit het begin van de 20e eeuw. Dat betekent onder meer dat er geen chemische middelen gebruikt worden. Schapen onderhouden de rough. “Niet heel verrassend,” zegt William, “behalve dan dat de schapen er het hele jaar zijn en naar behoefte naar een andere locatie op de baan gebracht worden.” De schapen begrazen ook het onkruid in de rough of het wordt handmatig uitgestoken. Ter bestrijding wordt ook wel yellow rattle, kleine ratelaar, ingezet. “Deze plant uit de bremraapfamilie parasiteert op grassen en verzwakt ze, waardoor wilde bloemen de kans krijgen om te concurreren en zich geleidelijk uit te zetten”, legt William uit. 

Maaien en bemesten
Tot voor kort werden alleen de greens, die volgens William verrassend goed putten, mechanisch gemaaid. Pas sinds dit jaar ook de fairway. Het paard dat tot vorig jaar nog de maaier voorttrok is dit jaar vervangen door een tractor. “Hier praat men niet over hoe snel of hoe kort er gemaaid wordt”, gaat William verder. “In die tijd bestond geen stimpmeter. De greenssnelheid wordt tussen duim en wijsvinger aangegeven. Als het nodig is, steken ze het onkruid handmatig uit. Bemesten gebeurt uitsluitend met organische middelen die in het begin van de 20e eeuw ook beschikbaar waren. Door de hogere maaihoogte is de schimmeldruk zeer gering. Er is namelijk meer bladoppervlakte en daardoor meer fotosynthese.”

Historische duurzaamheid
Op de fraaie historische golfbaan van Kingarrock bewijst men dat methodes uit het verleden nog altijd goed werken. “Duurzaam onderhoud gaat ver terug in de tijd”, concludeert William.