Eerste fase groenrenovatie in Huissen feestelijk afgerond
31 mei 2018 Groen
Het groen in de Huissense wijk De Zilverkamp is vernieuwd. De gemeente koos voor het Zorgeloos Groen-concept van de Enk Groen & Golf. Na een traject waar de bewoners intensief bij betrokken waren, is de eerste fase nu opgeleverd. Met een zonovergoten plantjesdag als feestelijk sluitstuk. 
Aan renovatie toe
De Zilverkamp, gebouwd in de jaren ’70, is een bijzondere wijk. Geen lange straten met links en rechts dezelfde type woningen, maar veel kleine hofjes en vertakkingen van wegen. Vandaar ook de naam ‘bloemkoolwijk’. Het groen dat destijds aangeplant is, moest de woonomgeving aankleden en kleur geven. De laatste jaren was dat niet meer het geval. De beplanting was sterk verouderd en kon niet meer op niveau onderhouden worden. 

Openbaar groen als tuin
De gemeente Lingewaard heeft de Enk Groen & Golf benaderd om de wijk te renoveren volgens het Zorgeloos Groen-concept, een kleurrijk alternatief voor saai openbaar groen. De planten zijn gezond en sterk en kunnen tegen een stootje. Met deze keuze wil de gemeente de wijk aantrekkelijker maken en ervoor zorgen dat bewoners hun woonomgeving beleven als een tuin. Bovendien is Zorgeloos Groen onderhoudsarm en dat levert een flinke kostenbesparing op het onderhoud op. 

Samen met bewoners
In het proces naar de realisatie van dit plan stond burgerparticipatie voorop. Tijdens een informatieavond zijn de bewoners geïnformeerd over het plan, waarna zij tijdens georganiseerde inspraakavonden hun visie op het plan hebben geven. Na dit intensieve samenwerkingstraject zijn we dit voorjaar begonnen met de uitvoering van fase 1.

Plantjesdag
Om de vernieuwing van de wijk samen met de bewoners te vieren, organiseerden we een feestelijke plantjesdag. Tientallen grootouders, ouders en kinderen hielpen onder het genot van verse koffie en schepijs mee met het aanbrengen van de laatste plantjes op een centrale plek in de wijk. Zij plantten onder begeleiding van een voorman van de Enk Groen & Golf onder andere siergrassen, eupatorium, rozen en geraniums, die de wijk komende zomer van kleur zullen voorzien. 

Betrokkenheid en enthousiasme
De betrokkenheid van de buurt was zowel in de planvormingsfase als de uitvoeringsfase enorm. En ook de plantjesdag op 16 mei bracht veel buurtbewoners enthousiast op de been. Dat maakt ons werk erg dankbaar. Laat de plantjes nu maar groeien.