Europese primeur voor de Enk Groen & Golf met grasgroeisysteem van SeeGrow op golfbanen
21 augustus 2018 golf, innovatie
Een mobiel systeem dat de grasplanten op golfbanen van ‘krachtvoer’ gaat voorzien. Het eerste exemplaar in Europa werd afgelopen donderdag door SeeGrow geleverd aan de Enk Groen & Golf die ermee aan de slag gaat om de tees op de golfbanen die zij in beheer hebben te verbeteren. In een later stadium volgen mogelijk ook de greens.
Van kastuinbouw, via voetbal naar golf
De technologie is afgeleid van de lichttherapie die al jaren in de kastuinbouw gebruikt wordt en daar zeer succesvol is. Het Westland kan niet meer zonder. In verbeterde vorm – namelijk met LED in plaats van HPS-lampen – introduceerde SeeGrow het groeisysteem in de voetballerij. In de stadions van Wembley, Liverpool, Juventus en de Johan Cruijff ArenA heeft het, sinds het in het seizoen 2015-2016 geïntroduceerd werd, zijn nut bewezen. Nu zijn de golfbanen aan de beurt. De ‘mobiele kas’, die behalve LED-licht ook CO₂-gas toedient aan de grasplanten, is op 16 augustus in gebruik genomen op de Sallandsche Golfclub in Diepenveen.  

Beter dan zonlicht
Felix Oudshoorn van SeeGrow legt uit wat de voordelen zijn. “Met deze unit kunnen we een optimaal groeiklimaat creëren. In de unit is alles aanwezig om een optimaal (herstel-)klimaat te creëren: licht,  irrigatie en CO₂-gas voor blad- en wortelgroei die meer dan 30 procent hoger ligt. Alles is individueel instelbaar, afhankelijk van wens en situatie. De LEDs zijn in feite een beter alternatief voor de groei van de grasplanten dan het zonlicht zelf. Met deze technologie kunnen greenkeepers het lichtspectrum afstemmen voor optimale groei en zijn ze niet meer afhankelijk van externe factoren. Ten opzichte van de ‘oude’ natriumlampen leveren de LEDs een flinke besparing op: tot 70 procent aan elektriciteitskosten en 300 tot 400 procent minder kooldioxide/ CO₂ -uitstoot. Ook het duurzaamheidsaspect weegt zwaar: ze gaan ook nog eens minimaal vijf keer langer mee.”

Schadeplekken en wortels
In de golfsector is deze behandeling nieuw. De unit die sinds kort in overleg met de baancommissie bij de Sallandsche golfclub staat, zal vooral ingezet worden om schadeplekken op tees te repareren. Die zijn er door de aanhoudende droogte van de afgelopen zomer nu meer dan anders. Met de SeeGrow-unit moet die schade snel hersteld zijn. Dat geldt ook voor de divots en de open plekken die in de winter ontstaan door het spelen op de tees. Die worden met de unit weer snel ‘zomerklaar’. Hoofdgreenkeeper Harry Otten gaat met het systeem aan de slag om gras sneller te laten kiemen en groeien. “De computer is ingesteld op wat op golfbanen goed werkt”, vertelt hij. “Daar hoeven wij in principe niets aan te doen. Omdat het allemaal nog zo nieuw is voor een niet gesloten omgeving zoals kassen en voetbalstadions, gaan we experimenteren met wat het beste werkt. In principe laten we de unit twee dagen op dezelfde plek staan en verplaatsen hem dan naar de volgende plek. We willen ook kijken of we met deze technologie meer wortels kunnen kweken en sneller een beter grasbestand kunnen realiseren op plekken waar dat achterblijft.”