Gemeentehuis Ooststellingwerf krijgt fotogenieke tuin
16 april 2018 Groenontwerp
Een kaal grasveld, een paar bankjes, wat vlaggenmasten en een prullenbak. De tuin rondom het gemeentehuis in Oosterwolde is niet bepaald uitdagend. Maar dat verandert dit jaar nog. De inwoners van de gemeente Ooststellingwerf kregen inspraak en kozen onlangs hun favoriete ontwerp. De Enk Groen & Golf heeft het traject naar de keuze begeleid.
Participatietraject
Peter Koop, regioleider van de vestiging Drachten, werd daarvoor benaderd. De Enk Groen & Golf Drachten behoorde daarmee tot een voorselectie van bedrijven die de participatie van burgers en ambtenaren konden begeleiden. Samen met buro Mien Ruys heeft Peter de input en de wensen van omwonenden, raadsleden, de kinderen van de nabijgelegen basisschool en de bewoners van het bejaardentehuis vertaald naar een plan. De betrokkenen kozen uiteindelijk voor één van de twee ontwerpen die daaruit voortkwamen. 

Wensen en eisen
Aan de ontwerpfase ging een bijeenkomst vooraf waarin alle betrokkenen hun wensen kenbaar konden maken. De gemeente had twee eisen: dat de identiteit van de gemeente Ooststellingwerf zichtbaar is en dat de voorradige materialen gebruikt worden. Alle ideeën die in de brainstorm geopperd zijn, heeft Anet Scholma van buro Mien Ruys samengenomen en verwerkt in twee voorstellen. De kinderen, senioren, ambtenaren en buurtbewoners kozen hun favoriet en gaven nog een keer hun mening. Het ontwerp is naar aanleiding hiervan nog iets aangepast zodat het nu een democratisch gekozen ontwerp is dat klaar is voor uitvoering. 

Spelen, trouwen en ontspannen
De tuin krijgt een waterpartij met terras. Fraai gevormde heggen houden geparkeerde auto’s uit het zicht. Een pingpongtafel en een groepje bomen waar je heerlijk tikkertje tussen kunt spelen maken de tuin tot een plek waar de basisschoolkinderen lekker kunnen spelen. Een bloemenprieel zal de trouwfoto’s van toekomstige bruidsparen op gaan fleuren. En zo wordt de nieuwe tuin rondom het gemeentehuis binnenkort een plek waar iedere inwoner van Ooststellingwerf zijn hart op kan halen. 

Uitvoering
In het kader van zelfredzaamheid zal de gemeente het plan zo veel mogelijk zelf uit gaan voeren. Daarin is ook plaats voor het Zorgeloos Groen-concept, dat door de Enk Groen & Golf aangelegd en onderhouden wordt. Ter voorbereiding van de uitvoering analyseert de Enk de bestaande situatie. Onderdeel daarvan is het inmeten van de huidige hoogtes om te bepalen hoeveel grond er afgevoerd moet worden. In de loop van dit najaar zal de tuin klaar zijn.