Greenkeepers op een voetstuk
24 januari 2018 Golf
Na de prijsuitreiking van de Alfred Dunhill Cup staan we in een pub. Spelers en greenkeepers staan rug tegen rug, de bar zit helemaal vol. Een goed moment om te discussiëren over ons mooie vak en afspraken te maken voor de komende weken. 
Ouwe rot in het vak
Greenkeepers staan hier op een voetstuk. Eén van die greenkeepers is Billy. Hij werkt al 36 jaar lang op de Old Course en nog altijd met veel plezier. Hij is zeker niet de enige, maar glimt van oor tot oor als hij over zijn werk vertelt. Hij weet precies wie er welke Open op St. Andrews heeft gewonnen en wat zijn taak was. Eén jaar maaide hij de green op hole 18, het jaar erop ook de andere greens. Bij de volgende Open heeft hij de holes gestoken en bij de laatste de fairways gemaaid. Wie de winaars waren? Ik ben het vergeten, maar hij wist ze allemaal op te noemen. Nog steeds gaat hij bij elke taak die hij uitvoert voor de volle 100 procent. Als we ‘s avonds de fairways mogen divotten is hij scherp en let hij op elk detail. Er is geen divot die aan zijn oog ontsnapt. Heel bijzonder om een man zo bezig te zien. 

In the picture
Als we bij hole 1 en 18 samenkomen, ontstaat een bijzonder moment. Deze fairways samen zijn 118 meter breed en hebben een oppervlakte van bijna 3 hectare. In een lang lint lopen 30 greenkeepers over hole 1 naar de tee toe. Schitterend al die mannen op een rij. De mensen die op de baan lopen maken foto’s van hoe wij aan het werk zijn.  Bij de green van hole 18 draaien we om. Links zie ik de Tom Morris-winkel, de oudste golfstore ter wereld, open sinds 1866. Boven de winkel woont de laatste nakomeling van de familie Morris, een oude vrouw van in de 90. We lopen naar de beroemde Swilcan-brug. Daar zit het werk van de avond erop. Wat een bijzondere plek om te mogen eindige met je werkdag. 

Wie doet wat?
Alle werkzaamheden die er worden uitgevoerd, krijgen de uiterste zorg en aandacht. De Old Course heeft 14 mensen in vaste dienst. In het hoogseizoen krijgen zij versterking van tijdelijke krachten, vooral om het handmaaien van de greens mogelijk te maken. Het gaat dan ook om behoorlijke oppervlaktes. Alleen al de dubbele green van hole 5 en 13 is 37.846 square feet groot. Dat is ongeveer een half voetbalveld.  Iedereen doet alle werkzaamheden, in jobrotation. Dat vinden ze erg belangrijk. Daarnaast heeft iedereen een eigen, extra verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld het verversen van de motorolie van de handmaaiers elke 25 uur of het schoonhouden van de loods en de werkvloer, het bijhouden van de beregening of het controleren van de maaihoogte en de knipkwaliteit. Op het infobord is voor iedereen te zien wie wat doet. Alles voor een zo hoog mogelijke kwaliteit!  

Lees hier deel 2
Lees hier deel 1