De Enk Groen & Golf zet innovatieve middelen in voor milieuvriendelijker onderhoud bij Nationaal Militair Museum in Soest
8 juni 2018 Innovatie, onderhoud
Het Nationaal Militair Museum in Soest heeft naast een indrukwekkende expositie over de krijgsmacht in Nederland ook een uitgebreid buitenterrein dat midden op de Utrechtse Heuvelrug ligt. Het is een ecologisch kwetsbaar gebied. De Enk Groen & Golf onderhoudt het terrein met speciale zorg. Om nog meer aan te sluiten op de behoefte van de omgeving is in overleg met de opdrachtgever een aantal stappen gezet om het onderhoud nog milieuvriendelijker te maken.
Schone brandstof
De machines die De Enk Groen & Golf op het terrein inzet, waaronder een tractor, rijden nu op 100% fossielvrije Agealube Eco Diesel Green die geleverd wordt door brandstofspecialist GVG Oliehandel uit Nijmegen. Deze schone 2e generatie brandstof produceert niet alleen veel minder uitstoot die schadelijk is voor het milieu, maar ook minder roet. Dit komt zowel de levensduur van de machines als de gezondheid van de mensen die ermee werken ten goede. Daarnaast is deze brandstof klimaatverantwoord, omdat deze van herwinbare grondstoffen is gemaakt. 

Handmachines
Ook zijn alle handmachines vervangen door nieuwe van het merk Husqvarna, waar mogelijk door milieuvriendelijke en stille elektrische types. Meiburg Tuin- en Parkmachines uit Wijchen leverde het nieuwe handgereedschap. 

Zwaar materieel
In een enkel geval vraagt het werk nog om zwaardere machines. Die zijn nu via Meiburg Tuin- en Parkmachines ondergebracht in fleet service. De Enk Groen & Golf krijgt zo inzicht in de intensiteit van het gebruik en de noodzaak om de machines op die locatie aanwezig te hebben. Het onderhoud kan daardoor beperkt worden tot alleen het noodzakelijke. Een kostenbesparing die ook ten goede komt van de omgeving en de medewerkers. 

Voorbeeld
De opdrachtgever kiest voor dit soort milieuvriendelijk onderhoud vanuit een ecologisch oogpunt. Voor de Enk Groen & Golf ligt dit in het verlengde van het streven om onder andere de CO2-uitstoot zo veel mogelijk te beperken. Het bedrijf is steeds op zoek naar nieuwe manieren om de ecologische footprint van haar werkzaamheden zo klein mogelijk te houden. Met de ingrepen op het terrein van het Nationaal Militair Museum in Soest wil de Enk Groen & Golf een voorbeeld stellen voor andere projecten en opdrachtgevers. 


Op de foto's: 

Collega Marcel Callaars neemt de pomp in gebruik

Marcel Callaars (de Enk G&G), Leo Meiburg( Meibrug Tuin&Park Machines), Willem Froon (de Enk G&G) bij de nieuwe handmachines

Leo Meiburg (Meibrug Tuin&Park Machines), Willem Froon (de Enk G&G), René Eijsvogels (GVG Oliehandel BV)