Kortgrasspecialist Paul Baas legt vier nieuwe golfgreens aan bij De Turfvaert
17 juli 2018 Golf
Golfbaan De Turfvaert in Rijsbergen heeft vier nieuwe golfgreens gekregen. Ze zijn vormgegeven naar de wensen van de golfbaan en passend in de bestaande architectuur. Maar wat het project echt bijzonder maakt is dat ze aangelegd zijn door kortgrasspecialist Paul Baas, die normaal in de Johan Cruijff ArenA druk is met de grasmat in topconditie te houden. Hij greep de gelegenheid aan om weer even terug te gaan naar zijn oude werkplek en beroep.
Zonder grasmat
In de zomer ligt er in de ArenA 10 weken lang geen gras. Na de laatste wedstrijd, half mei, maken de voetballers plaats voor popartiesten. Er gaan aluminium platen over de grasmat die er half juli weer af gaan. In de tussentijd is de ArenA het decor voor concerten en festivals. Fieldmanager Paul Baas kan in die twee maanden zijn normale taak niet uitoefenen. Daarom maakte hij dit jaar een uitstapje naar zijn vroegere werkzaamheden op de golfbaan. En dit keer op golfbaan De Turfvaert. 

Greenkeeper
In het verleden werkte Paul namelijk als greenkeeper op diverse golfbanen. De Turfvaert is een ‘nieuwe klassieker’ geïnspireerd op de bekende Britse golfbanen, ingebed in het landschap. In die stijl wilde het golfpark dan ook de nieuwe golfgreens aangelegd hebben. Paul heeft de klus met de visie van een architect opgepakt en een middenweg gevonden tussen speels en bespeelbaar. In het ontwerp zijn de wensen van het golfpark en die van de golfers meegenomen. Ook de inpasbaarheid in het bestaande landschap heeft een belangrijke rol gespeeld.  

Verschillende lagen
De greens zijn opgebouwd uit verschillende lagen, onder andere een laag van 20 centimeter normaal zand en een laag van 20 centimeter speciaal greenzand. Er is rekening gehouden met de afwatering en de heuvels zijn niet te steil gemaakt. Na de aanleg zijn de greens ingezaaid. Het gras heeft 14-16 weken nodig om goed te groeien, wat betekent dat de greens eind dit jaar bespeelbaar zijn. 

Uitstapje
Paul Baas heeft genoten van het ‘uitstapje’ naar zijn oude werkzaamheden. “Voor mij was het weer eens wat anders”, vertelt hij. “Een interessante uitdaging met veel vrijheid en veel eigen inbreng. Ik heb er veel voldoening uit gehaald. Het is een zeldzame kans om weer eens greens aan te leggen, want er worden bijna geen golfbanen meer aangelegd. Bovendien is De Turfvaert een heel leuke opdrachtgever waar een prettige sfeer heerst.”