Masterclass ‘De (on)zichtbare voordelen van Zorgeloos Groen’ levert enthousiaste reacties op
7 september 2018 Zorgeloos Groen
Onderzoek wijst uit dat kwalitatief goed groen veel voordelen heeft. Niet alleen mooie kleuren en bloemen, maar ook een betere leefbaarheid in de wijk, meer biodiversiteit en een betere gezondheid voor mens en dier. Het concept Zorgeloos Groen is daarop afgestemd. In Hillegom hebben ze nu drie jaar ervaring met het Zorgeloos Groen-concept. We nodigden beleidsmedewerkers van gemeenten uit om uit de monden van ervaringsdeskundigen te horen wat de resultaten en ervaringen zijn. 
Vraag naar duurzamere groenconcepten
Op donderdag 30 augustus organiseerde de Enk Groen & Groen voor de tweede keer de masterclass ‘De (on)zichtbare voordelen van Zorgeloos Groen. 30 gemeentefunctionarissen kwamen naar Hillegom om met eigen ogen te zien hoe het Zorgeloos Groen-concept gedijt in die gemeente. Bij veel gemeenten is er op dit moment vraag naar duurzamere groenconcepten en speelt de vraag wat die inhouden en hoe zij ze toe kunnen passen. Daarop wilden we met deze middag antwoord geven door de betrokken specialisten aan het woord te laten. 

De specialisten aan het woord
Na de gemeenschappelijke lunch vertelde directeur Frans Reulink over de totstandkoming van Zorgeloos Groen. Biodiversiteit, een aantrekkelijke leefomgeving en sociale cohesie spelen daarbij een belangrijke rol.  Margereth Hop, veredelaar bij Boot & Dart, vertelde over haar rol bij het selecteren en verbeteren van het toe te passen plantenassortiment. De terugkoppeling vanuit ‘het veld’ is daarbij heel belangrijk. En ook Anet Scholma van Buro Mien Ruys die de beplantingsplannen ontwerpt en opstelt kwam aan het woord. 

Van theorie naar praktijk
Van de theorie over naar de praktijk. Op de fiets gingen de gemeentemedewerkers naar de plekken in Hillegom waar het Zorgeloos Groen-concept succesvol is toegepast. De reacties waren positief. Zo verbaasde een deelnemer zich erover dat de beplanting er ondanks de lange droge periode die we achter de rug hebben zo goed bij stond.