Nieuw ecogebied Vroonerplas verbindt de stad met het platteland
31 mei 2017 Ecogebied, groenbuffer, recreatiegebied, Geestmerambacht
De Vroonerplas is een nieuw aangelegd natuurgebied dat dient als groenbuffer tussen bebouwing en recreatiegebied Geestmerambacht. De Enk Groen & Golf verzorgde er de beplanting.


Groenbuffer
Tussen Alkmaar en Langedijk ligt het gebied Vroonermeer. In het zuidelijk deel, op Alkmaars grondgebied, is een wooneiland gerealiseerd met 660 nieuwbouwwoningen. Het noordelijk deel is voor de gemeente Langedijk in waterstaatkundig, ecologisch en recreatief opzicht een belangrijke schakel naar de Geestermerambacht. Beide gemeentes zijn overeengekomen om in dat gebied een overgang in de vorm van een waterplas van ongeveer 21 hectare met daarin verschillende eilanden te realiseren.

Planten en zaaien
De Enk Groen & Golf heeft aan de oevers van de plas en op de eilanden het beplantingsplan van Smit Groenadvies uitgevoerd. Naast het plantwerk is ook een bloemenmengsel en gazon gezaaid. Een speciale uitdaging was het overbrengen van de spit- en freesmachines voor het voorbereidend werk. De machines zijn met een vlot naar de eilanden gebracht. 

Mooie toekomst
De gemeentes Langedijk en Alkmaar zijn blij met de Vroonerplas. Zij zien de aanleg als een goede investering in de toekomst van het gebied. De uitgestrekte waterpartij met openbaar wallenlandschap biedt ruimte voor zowel spelen als landelijk wonen.