Sandfiller aan het werk bij Burggolf Herkenbosch
28 mei 2018 Golf, innovatie
De kans op vochtproblemen in de toplaag is bij Burggolf Herkenbosch in het Limburgse Herkenbosch voorlopig aanzienlijk minder. De Enk Groen & Golf voerde er onlangs een specialistische behandeling uit met een van de vele innovatieve machines die de Enk in bezit heeft. De Sandfiller combineert twee bewerkingen in één handeling.
Besparing 
Verticuteren en zand inbrengen; noodzakelijke bewerkingen die iedere golfbaan van tijd tot tijd nodig heeft om de toplaag droger te krijgen. Normaal gesproken een tijdrovende klus. Maar niet voor de Sandfiller. Deze machine combineert de werkzaamheden waar normaal 2 tot 6 mensen mee bezig zijn, en bespaart daarmee flink wat arbeidsuren. De Sandfiller is nog zeldzaam in Nederland, maar de Enk heeft hem al in bezit. Het greenkeepersteam van Burggolf Herkenbosch huurde de kostenbesparende machine in. Samen met de specialisten van de Enk hebben zij alle greens behandeld met de Sandfiller.  

3-in-1
De Sandfiller heeft een freesrotor met hardmetalen verticuteermessen en windvanen. De messen zijn in hoogte verstelbaar en snijden het vilt af tot een diepte van 4 centimeter. De windvanen blazen het afval de opvangbak in. Na het verticuteren brengt de zandvul-unit direct zuiver drainagezand in de sleuf aan.

Gezond gras
Het drooghouden van de toplaag is belangrijk om het gras gezond te houden. Minder vocht betekent minder kans op ziektes. “Door klimaatsveranderingen moeten we rekening houden met steeds hevigere regenval in Nederland”, vertelt de Enk-uitvoerder Bart Hooghiemstra. “Daarom nemen steeds meer banen maatregelen zoals draineren en verschralen. Dankzij de Sandfiller doen we dat nu in één handeling. Dankzij de droge toplaag is de baan ook langer bespeelbaar in de herfst en de winter.”