Specialistisch onderhoud maakt golfbaan De Hooge Rotterdamsche langer bespeelbaar
4 juni 2018 Golfonderhoud
De huidige klimaatveranderingen stellen de golfbanen in ons land voor nieuwe uitdagingen. Er vallen steeds meer en heftigere regenbuien en dat regenwater moet dus sneller afgevoerd worden. De Enk Groen & Golf heeft de ideeën, de machines, de specialisten en het vakmanschap banen toch langer bespeelbaar te houden. Het onderhoud op de Hooge Rotterdamsche heeft de Enk daarom groots aangepakt om later in het jaar problemen te voorkomen.
Uit voorzorg
Het is nog lang geen najaar, maar door nu alvast voorzorgsmaatregelen te nemen, kan de baan straks langer open blijven. Die voorzorgsmaatregel bestaat uit een specialistische behandeling op de fairways die voorkomt dat de toplaag vochtig blijft. Vorige week is die uitgevoerd op De Hooge Rotterdamsche. 

Verschralen en drogen
De Enk-uitvoerder Bart Hooghiemstra heeft de werkzaamheden begeleid. Hij vertelt: “Het gaat erom de toplaag te verschralen en te drogen, zodat het water eerder afgevoerd wordt. Om dat te bereiken hebben we de fairways eerst bezand, daarna met conische pinnen 10 tot 15 centimeter diep geprikt. In deze conische gaten loopt het zand namelijk beter in. Daarna hebben we het zand gesleept, zodat de gaten gevuld werden en nogmaals met pennen van 24 mm. en 30 centimeter lang geprikt om vervolgens nog een keer het zand te slepen. Tot slot hebben we met de Vredo doorzaaimachine nieuw graszaad gezaaid. Dat gras zal in dit seizoen goed groeien.”

In ieder seizoen
Met de klus zijn 1100 kuub zand, 4 bezandingsmachines en 4 tractoren met Vertidrain gemoeid. In het najaar, als kou en regen hun intrede doen, zal het resultaat van deze specialistische bewerking goed merkbaar zijn. “Door de fairways eens in de drie jaar op deze manier te behandelen, blijft de grasmat in ieder seizoen in optimale conditie.”