St. Andrews ademt golfhistorie
12 januari 2018 Golf
St. Andrews in Fife, Schotland, staat bekend als de bakermat van het golfspel. Al sinds de 15e eeuw wordt er golf gespeeld en de hele plaats ademt dan ook golfhistorie. Ieder jaar spelen golfers van over de hele wereld er meer dan 230.000 rondjes golf, verdeeld over de zeven banen die de St. Andrews Links Trust in beheer heeft. De oudste daarvan is the Old Course, goed voor 45.000 golfrondes per jaar, als je de caddies niet meetelt. Ik had de eer om er een paar weken mee te mogen lopen met het greenkeeperteam. 
Indrukwekkend
Het is erg indrukwekkend om op de Old Course te mogen werken. De baan heeft een totale oppervlakte van 300 hectare, waarvan The Castle Course alleen al 90 hectare is. Je voelt hier de golfhistorie, vanaf het moment dat je hole 1 in zicht krijgt en het clubhuis van The Royal and Ancient golfclub. Het bekende bruggetje is een trekpleister waar iedereen mee op de foto wil. De mensen die hier golfen, maar ook de passanten op zondag, als de baan gesloten is. 

Golf en meer
In St. Andrews is veel te zien: een prachtig museum, de botanische tuin, het aquarium, het imposante kasteel en een aantal kerken. Het duurt even voordat je al dit moois ontdekt, want alles is er golf, golf en nog eens golf. Overal zijn winkels, proshops, souvenirs en bars waar foto’s en vlaggen hangen die herinneren aan de golfprestaties die hier de afgelopen jaren neergezet zijn. 

Dit is deel 1 van een driedelige serie over de Old Course van St. Andrews. Lees hier deel 2.