Terugblik op de Dag van de Openbare Ruimte 2017
23 oktober 2017 Dag van de Openbare Ruimte 2017
De Dag van de Openbare Ruimte is al jaren een toonaangevend evenement voor iedereen die geïnteresseerd is in, en zich bezighoudt met, de openbare ruimte. De tweedaagse beurs in de Jaarbeurs in Utrecht biedt de gelegenheid om elkaar te ontmoeten, kennis te delen en nieuwe ontwikkelingen te laten zien. De Enk deed dat dit jaar op een nieuwe manier, in de vorm van een levensecht plein, samen met 9 andere exposanten. Die aanpak sprak tot de verbeelding en leidde tot andere gesprekken.   

Het grote geheel
In plaats van de traditionele opstelling langs een gangpad waren de stands van de Enk en de ander Het Plein-partners dit jaar samengevoegd tot één realistisch nagebootste openbare ruimte. Dat gaf niet alleen de mogelijkheid voor alle partijen om te laten zijn wat hun product of dienst in de praktijk betekent, maar ook een heel andere beleving. “Sommige bezoekers bleven bij binnenkomst op Het Plein even staan om alle indrukken op zich in te laten werken. De verlichte fontein en boom waren echte eyecatchers”, vertelt Peter Koop, vestigingsleider in Drachten. “Het mooie van deze aanpak is dat de losse componenten niet geïsoleerd te zien zijn, maar als onderdeel van één groot geheel. Als de Enk hebben we daardoor ook goed de breedte van ons bedrijf kunnen laten zien. We zijn niet zomaar een groenaannemer, maar een partner die meedenkt over de invulling van een plan. We kijken daarbij naar het grote geheel en het functionele gebruik van naar groen.” 


Hoogwaardige oplossingen 
Alle participanten van Het Plein hadden dezelfde insteek: hoogwaardige, innovatieve oplossingen laten zien die de kwaliteit van de openbare ruimte naar een hoger niveau tillen. “Door deze insteek en samenwerking hebben we meer mogelijkheden kunnen laten zien, onder andere op het gebied van water- en installatietechnieken”, zegt Peter Koop. Zorgeloos Groen, waarmee de Enk ook vertegenwoordigd was op het plein, sluit daar naadloos op aan. Het beplantingsconcept waarbij kwalitatief goed groen en weinig onderhoud hand in hand gaan,  kon vooral rekenen op veel belangstelling van gemeenten en instellingen. 

Bekijk ook de aftermovie