Volksgezondheid is gebaat bij meer groen in de stad
16 juni 2017 Volksgezondheid, groen, stad, Utrecht
Recreëren in het groen is goed voor de gezondheid. Wandelen, hardlopen of fietsen in de natuur is rustgevend en heeft een gunstige invloed op onder andere bloeddruk en gewicht van mensen. In de stad zijn geschikte plekken voor dit soort recreatie steeds moeilijker te vinden, een gevolg van ‘de compacte stad’, het overheidsbeleid dat erop gericht is om de ruimte binnen stadsgrenzen intensiever te gebruiken.
Kansen benutten
Volgens Pim van Gool, voorzitter van de Gezondsheidraad, zijn er in het verleden veel kansen om groen op te nemen in stedelijke gebieden onbenut gebleven. "Daar moeten we alert op zijn bij uitbreidingsplannen”, zegt hij in een radio-interview. De Gezondheidsraad pleit voor een andere opstelling: "Gezondheid is een belangrijk argument om de kansen die er zijn om in de nabijheid van steden groen te creëren voortaan te benutten.” De samenstelling van de stadbevolking vraagt daar ook om, volgens Van Gool. Er wonen veel ouderen die de tijd en de behoefte hebben om te recreëren in het groen. "Het zou fijn zijn als dat in de nabijheid kan”, zegt hij.

Innovatieve oplossingen
De Enk Groen & Golf is een groot voorstander van een groenere stedelijke omgeving en is ook continu op zoek naar innovatieve oplossingen die dit mogelijk maken. Het Zorgeloos Groen-concept dat het bedrijf ontwikkelde sluit naadloos aan op die behoefte. Dit groenconcept dat het hele jaar door een mooie beeldkwaliteit geeft en weinig onderhoud vraagt is onder andere toegepast langs de N208 in Hillegom, in de Middachtelaan in Nijmegen en op de Markt in Arnhem. Ook het Walkartpark in Zeist kreeg een upgrade van de Enk Groen & Golf.


Het Walkartpark in Zeist, een voorbeeld van groen in een stedelijke omgeving.
Lees hier het rapport ‘Gezond groen in en om de stad’ van de Gezondheidsraad.