De voordelen van een groendak, inclusief subsidie
Een groendak heeft veel voordelen. Het reduceert afvoerwater door water op te vangen en bespaart energie door het dak koel te houden. Er zijn ook milieuvoordelen; een groendak bevordert de biodiversiteit en verbetert de luchtkwaliteit. Veel gemeenten in Nederland geven dan ook subsidie op de aanleg van een groendak. Peter Koop, vestigingsleider van de Enk Groen & Golf Drachten en groendakspecialist, legt uit waar u op moet letten als u een groendak overweegt.
Kies voor kwaliteit
“Er zijn cowboys actief in de markt die een groendak aanleggen dat binnen twee jaar dood is”, vertelt Koop. “Dat is natuurlijk zonde. Kies daarom voor een bedrijf dat het Groenkeur-keurmerk mag voeren. Groenkeur leidt medewerkers op, neemt examens af en voert onaangekondigde controles uit. Zo weet u zeker dat u waar voor uw geld krijgt.”
Kiezen of delenEn dan is er nog die andere optie: zonnepanelen. Veel mensen menen dat ze moeten kiezen, maar het kan ook allebei. Peter Koop legt uit: “Het rendement is het hoogst in een koele omgeving. Zwarte daken bereiken soms wel een temperatuur van 90 graden. Veel van de opgewekte energie gaat dan verloren aan het afkoelen ervan met airco. Als je vegetatie aanbrengt tussen de panelen, breng je de temperatuur van het dak op een natuurlijke manier omlaag en kun je het rendement van de zonnepanelen optimaliseren.” Een nieuwe ontwikkeling zou er zelfs voor kunnen zorgen dat de zonnepanelen helemaal vervangen kunnen worden. Een bedrijf in Wageningen experimenteert op dit moment namelijk met energiewinning via planten.
Aandachtspunten
Voordat u een groendak aanlegt, zijn er een aantal punten waar u rekening mee moet houden. Allereerst moet het dak het gewicht van de vegetatie plus het vastgehouden water kunnen dragen. Om er zeker van te zijn dat een dak dat kan, is een keuring van een bouwkundig ingenieur nodig. “Een algemene stelregel is dat als er grind op een dak ligt, dan kan een groendak ook. Het gewicht per vierkante meter is nagenoeg hetzelfde”, legt Peter Koop uit. Het dak moet ook wortelwerend worden gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld met wortelwerende folie. En dan is er nog het onderhoud. “Een groendak is onderhoudsvriendelijk, maar niet onderhoudsvrij. We hebben weleens een boom van een dak moeten verwijderen die in de afvoer was geworteld”, vertelt Koop. “Mijn advies is om tenminste twee keer per jaar de ongewenste zaailingen te verwijderen en de afvoeren schoon te maken.”
Subsidie gemeente Smallingerland
In navolging van andere Nederlandse gemeenten biedt de gemeente Smallingerland nu ook de mogelijkheid om gesubsidieerd een groendak aan te laten leggen, op voorwaarde dat dat gebeurt door een bedrijf met Groenkeur BRL Dak- en gevelbegroening ISO 9001. De tegemoetkoming in de kosten kan oplopen tot 30 euro per vierkante meter. Overweegt u de aanleg van een groendak,
vraag dan nu een offerte aan bij de Enk Groen & Golf Drachten. De overige voorwaarden vindt u op de
website van de gemeente Smallingerland.