Voormalig Bungehuis krijgt multifunctionele daktuin
26 juni 2018 Daktuin
Het Bungehuis in de Spuistraat in Amsterdam ondergaat een metamorfose. Lange tijd was het een universiteitsgebouw, na de verbouwing krijgt het gebouw een tweede leven als exclusief hotel onder de naam Soho House Amsterdam. Het hotel krijgt een multifunctionele daktuin die de Enk Groen & Golf in opdracht van Aedes Real Estate aanlegt. En die aanleg brengt een aantal speciale uitdagingen met zich mee.  
Zwembad en terrassen
Het hotel krijgt naast 79 kamers een aantal bijzondere faciliteiten. Zo krijgt de daktuin een zwembad met bar, een bbq-counter, een dj-booth en nog veel meer. Daaromheen legt de Enk Groen & Golf tegel- en vlonderterrassen, aluminium plantenbakken en -vakken en beregening aan. We zorgen ook voor de beplanting en de sedumdaken, inclusief de beregening. 

Hemelwater 
De daktuin wordt ook een retentiedak. Regenwater wordt opgevangen, opgestuwd en gebufferd in kratten onder de bestrating en beplanting. Via retentiecontrole-elementen op de hemelwaterafvoeren wordt het water vertraagd afgevoerd om het rioolstelstel te ontlasten bij hevige regenbuien. ZinCo is nauw betrokken bij de uitvoering van deze daktuin, als leverancier van de materialen en ook als adviseur voor het waterbufferproject.  

Strakke planning
De uitvoering van deze speciale daktuin kent ook een logistieke uitdaging. Het pand ligt namelijk aan de Spuistraat in Amsterdam, op een steenworpafstand van de Dam. Er is nagenoeg geen depotruimte. De materialen moeten vanaf de straat het dak op gehesen worden. Daarvoor moeten vergunningen geregeld worden en de weg afgesloten worden. Een goede planning is met het drukke verkeer in de Amsterdamse binnenstad dus een absolute noodzaak.

Soho House Amsterdam opent zomer 2018.