project : Belmonte Arboretum in Wageningen
Belmonte Arboretum is een botanische tuin in Wageningen, oorspronkelijk omstreeks 1845 als landgoed gesticht door Thierry Juste, baron De Constant Rebecque de Villars. Hij bouwde er een pompeuze villa in Italiaanse stijl op. In de Tweede Wereldoorlog zijn de gebouwen en het tuinontwerp grotendeels verwoest en de bomen zwaar gehavend. Toen de Universiteit Wageningen het perceel in 1951 kocht om de botanische tuin uit te kunnen breiden, kon het herstel beginnen.Unieke rozencollectie 
Toch duurde het nog meer dan 50 jaar voordat er aandacht werd besteed aan de indrukwekkende rozencollectie die bijna verloren was gegaan. De 130 soorten, waarvan sommigen zelfs uit de Middeleeuwen stammen, zijn door de Enk Groen & Golf opnieuw geplant en ingedeeld op geografische en chronologische volgorde. We beheren de tuin op ecologische wijze, zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest en we maaien niet meer zo strak als vroeger om ruimte te laten voor biodiversiteit. De botanische tuin beheert nu meer dan 6000 verschillende soorten planten, bomen en struiken. Beroemd is Belmonte om de ongeëvenaarde collectie rozen en rododendrons. In de lente en zomer bloeit de tuin weelderig. 

Voor bezoekers 
Belmonte Arboretum is 7 dagen per week geopend voor bezoekers, van zonsopgang tot zonsondergang. Regelmatig worden er bijzondere activiteiten georganiseerd. Het is onder andere de locatie waar het kunstevenement Beelden op de Berg eens in de vijf jaar georganiseerd wordt. 

Kijk voor meer informatie op de website van Belmonte Arboretum.  
De 130 soorten rozen, waarvan sommigen al eeuwen oud, hebben we opnieuw geplant en ingedeeld op geografische en chronologische volgorde. Daarmee is een indrukwekkende collectie gered.