project : Bronovo beweegtuin
De tuin die uitnodigt tot bewegen
De Bronovo beweegtuin. Speciaal aangelegd om mensen in beweging te krijgen en te houden. Niet alleen voor patiënten van het ziekenhuis, ook voor buurtbewoners. Daarom is bij de aanleg rekening gehouden met een uitnodigend karakter en beleving, in de vorm van groen. 
Beweging en Beleving
Het idee komt van Rik van Hooff, hoofd fysio- en ergotherapie in het Bronovo Ziekenhuis in vitaliteitstad Den Haag. Hij pleit ervoor dat patiënten na hun behandeling zo snel mogelijk in beweging komen. “De tijd dat de dokter bedrust voorschreef is voorbij. Tegenwoordig beginnen we liefst zo snel mogelijk met oefeningen om spiermassa in tact te houden”, vertelt hij. De beweegtuin is onderdeel van die aanpak. Aan de achterkant van het ziekenhuis vond Van Hooff een geschikt perceel voor de aanleg. “Ik had een plan en Yalp, leverancier van de beweegtoestellen, maakte een eerste schets. Toen kwam de Enk Groen & Golf in beeld, voor de aanleg en uitvoering, maar ook voor advies. Omdat het perceel vanaf de openbare weg zichtbaar is, hebben zij aan het ontwerp beplanting toegevoegd volgens het Zorgeloos Groen-concept, zodat h
Voor patiënten en omwonenden
De Enk Groen & Golf zorgde voor het grondwerk, de bestrating, de aanleg, de beplanting en het plaatsen van de toestellen. De beweegtuin is een gezonde combinatie van buitenlucht, ontspanning en beweging . Niet alleen voor patiënten, medewerkers en vrijwilligers van het Bronovo Ziekenhuis, ook voor omwonenden. “Alles in de beweegtuin kan tegen een stootje, omdat we willen dat er zo veel mogelijk gebruik van wordt gemaakt. Voor omwonenden is er twee keer in de week een uur begeleiding van een fysiotherapeut. Die leert hen hoe ze de toestellen, die vooral gericht zijn op het verbeteren van balans, coördinatie en spierkracht in de benen, moeten gebruiken”, zegt Van Hooff, die enthousiast is over het resultaat en de samenwerking met de Enk Groen & Golf. 
De beweegtuin is een gezonde combinatie van buitenlucht, ontspanning en beweging