project : Daktuin Blok Y Utrecht
Een bijzonder project op de Veemarkt in Utrecht. Daar realiseerde Vink Bouw een ontwerp van Marc Koehler van MKA architecten dat in nauwe samenwerking met de toekomstige bewoners tot stand is gekomen. Blok Y is een zogenaamd CPO-project, Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Dat houdt onder andere in dat de toekomstige bewoners zelf de partijen inhuren voor ontwerp en uitvoering. Het project omvat 30 duurzaam gebouwde, royale superlofts in industriële stijl met hoogwaardige afwerking en een aantal gezamenlijke ruimtes zoals een vlonder aan de waterzijde en een daktuin. 
Wensen en eisen
Voor die vlonder en daktuin nam het collectief Jeroen Marseille van Marseille Buiten in de arm. Hij maakte een ontwerp waarin alle wensen werden meegenomen. Het is tot stand  gekomen na een intensief proces waarin de bewoners betrokken zijn en waarbij uitzicht en gebruik centraal stonden. “Een deel van de daktuin is gemeenschappelijke ruimte. De bewoners willen die graag kunnen gebruiken om bijvoorbeeld hun verjaardag te vieren. Aangrenzend liggen de tuinen van de lofts op die verdieping. Daartussen is een beplantingszone die dient als buffer tussen die twee zones. Het geheel sluit aan op een bestaande groenzone”, legt hij uit. De bewoners wilden de ligging aan de waterkant ook graag benutten. Daarom is in het verlengde een vlonder gemaakt die  met een trap vanaf de daktuin bereikbaar is. “In overleg met de gemeente hebben we op die plek de sloot verbreed”, vertelt Jeroen. “Ook de watervlonder heeft een zitelement en een beplantingsvak. Voor de veiligheid en om de toegang tot de daktuin uit het zicht te houden is tussen de vlonder en het bouwblok een rietkraag aangelegd.”
Uitvoering
Voor de uitvoering dacht Marseille meteen aan Peter Koop van de Enk Groen & Golf. “Peter weet alles van daktuinen en de Enk Groen & Golf kon de plannen op de juiste manier uitwerken, aanleggen en beheren”, zegt hij daarover. Eind april startte de Enk Groen & Golf met de aanleg van de daktuin die een aantal bijzondere details kreeg. 
Een ontwerp waarin alle wensen van de bewoners meegenomen zijn en waarbij uitzicht en gebruik centraal stonden
Inzicht in ontwerp, budget en realisatie
Op een daktuin van circa 1000 m² realiseerde de Enk Groen & Golf een gemeenschappelijke ruimte van ongeveer 300 m². De Enk Groen & Golf heeft ook een rol gespeeld in de advisering van de opbouw en de budgettering van de daktuin met een ‘design & construct’-traject. Voordeel van deze aanpak is dat ontwerp en kosten synchroon liepen en dat wensen en realisatie steeds duidelijk waren. 
Bijzondere details
De gezamenlijke daktuin, die half juni opgeleverd is, kreeg een aantal bijzonder blikvangers, zoals de grote Twig zitelementen van Samson Urban Elements. De zitelementen bieden aan beide kanten zitplaatsen. Vanwege het gewicht van de betonnen elementen is samen met de bouwkundig constructeur kritisch gekeken naar de gewichtsverdeling en de toelaatbare dakbelasting. Om de maximale draagcapaciteit niet te overschrijden, is in de plantvakken onder de beplanting een lichtgewicht opvulling gebruikt. De beplanting is vervolgens afgestemd op de beschikbare substraatdiktes zodat de planten zich in natuurgetrouwe omstandigheden kunnen ontwikkelen. Voor de bewatering is in het plantvak een wateraansluiting met druppelslangen aangelegd. Om het hoogteverschil in het dak op te vangen, kreeg de beplanting een slingerende omlijsting van cortenstaal.

Duurzame materialen
Het dak heeft een afwerking van split dat in honingraatplaten gelegd is. Die constructie zorgt ervoor dat het split stabiel genoeg ligt om er goed overheen te lopen terwijl de karakteristieke uitstraling van het materiaal behouden blijft. Daarnaast heeft het dak ook vlonders van bamboe, een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor de gebruikelijke hardhouten vlonders. Ze zijn aangebracht op verstelbare tegeldragers zodat het afschot onafhankelijk van de dakconstructie aangebracht kon worden. Het resultaat is een daktuin op niveau met een luxe uitstraling en een duurzame inrichting. Ook de vlonder aan de waterkant is uitgevoerd met bamboe.  

Specialisme
De aanleg van een daktuin is een specialistische klus waar specifieke vakkennis voor nodig is, onder andere op het gebied van belastbaarheid, plantkeuze en bewatering. De Enk Groen & Golf beschikt over BRL Groenkeur Dak- & Gevelbegroening. Deze certificering geeft de garantie dat het voorbereidende en uitvoerende personeel beschikt over de kennis en kunde die nodig is om een daktuin schadevrij en zonder bouwkundig risico uit te voeren.