project : Statenlaan Gilze-Rijen
De Statenlaan in Rijen is in 2015 opgefleurd met vaste planten. De laan had al een beplanting van haagbeuken, hortensia’s en bomen. Daarnaast lagen aan weerszijden van de smalle rijbaan plantstroken doorsneden door inritten, wat een rommelig en versnipperd beeld gaf. In opdracht van de gemeente hebben we die plantvakken gevuld met vaste planten, volgens het Zorgeloos Groen-concept.
Een fleurige eenheid
De vakken en het straatbeeld zijn niet alleen opgefleurd, maar zien er nu ook uit als een geheel. In het ontwerp is namelijk rekening gehouden met de beplanting in de aangrenzende tuinen en met de bomen die er al stonden. Verder is er gewerkt met grote groepen die steeds herhaald zijn, zodat er meer eenheid is. 
Laag in onderhoudskosten
De gemeente koos voor het Zorgeloos Groen-concept omdat zij graag meer vaste planten in de plantsoenen wilde. Die zijn aantrekkelijker om te zien en trekken nuttige insecten en vlinders aan. Maar de gemeente wilde wel de onderhoudskosten laag houden. Met het onderhoudsvriendelijke Zorgeloos Groen kan dat allebei. Ook in de winter, want de toepassing van heesters en grassen zorgt ervoor dat het groen in ieder seizoen afwisselend en kleurig is.
De plantsoenen hebben nu vaste planten. Die zijn aantrekkelijker voor mensen, maar ook voor bijen en nuttige insecten.