Alberdaheerd krijgt vorm in gelijknamige nieuwbouwwijk in Marum
30 maart 2021 Groen
In Marum, gemeente Westerkwartier, is een bijzonder groenplan in uitvoering. De wijk Alberdaheerd krijgt openbaar groen in de vorm van de monumentale boerderij die naamgever is van de nieuwbouwwijk. De Enk heeft het werk aangenomen. Studenten van het Nordwin College uit Leeuwarden zetten het plan uit.

Praktijkonderwijs
Vijf studenten hebben op 24 maart deel 1 van het plan uitgezet. Ze zijn door ons bij het werk betrokken vanuit de samenwerking die we hebben met SamenFiks, de organisatie die jongeren enthousiast maakt voor het mooie groenvak. Onze regioleider in het noorden Peter Koop zit in het bestuur van SamenFiks. Hij ziet dit als een kans voor praktijkonderwijs. “We hebben ze geleerd hoe ze tekeningen moeten lezen en hoeken moeten bepalen. De Enk heeft vooraf de grond bewerkt en de vijver afgegraven. We zijn continu aanwezig om de studenten te ondersteunen”, vertelt Peter Koop.

Vorm van Rijksmonument
Het openbaargroenproject in deze wijk krijgt de vorm van de Alberdaheerd. Het is een knipoog naar de geschiedenis van de streek. De boerderij is gebouwd in de 18e eeuw en bekend en geliefd in de regio. Tegenwoordig is het een Rijksmonument. Deze week worden er door 27 studenten van het Nordwin College fruitbomen, bosplantsoen en hagen geplaatst die samen de contouren vormen van de Alberdaheerd. Van bovenaf is de vorm van het gebouw goed te zien, mede door de omgesloten beukenhagen.

De jeugd heeft de toekomst
Met het Nordwin College hebben we al vaker samengewerkt, vanuit het principe dat de jeugd de toekomst heeft. In september 2020 hebben we kennisgemaakt. We hebben toen verteld wat De Enk doet en welke werkzaamheden er bij het werk komen kijken. Nu voert de klas het echt uit. Wel onder begeleiding van De Enk. De buurtbewoners zijn enthousiast. Zij schonken koffie voor ons en de studenten tijdens het uitzetten van het werk. Het onderhoud gaat de gemeente zelf doen.