Bospark Reigersborg vormt groene buffer in Hoogkarspel
25 maart 2021 Groen
In Hoogkarspel, gemeente Drechterland, leggen we een bospark aan. Het park komt er op initiatief van de inwoners van Hoogkarspel en ligt tussen de nieuwbouwwijk Reigersborg Zuid en de provinciale weg N307. De eerste van in totaal 250 bomen zijn inmiddels geplant.

Maquette met wensen
Inwoners van Hoogkarspel gaven te kennen dat zij op die locatie graag een plek wilden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, in een natuurlijke omgeving waar ook ruimte is voor beweging. Hun ideeën hebben ze verwerkt in een maquette waarin ruimte voor spelen, klimmen en wandelen opgenomen was en verschillende soorten begroeiing. De gemeente heeft een ontwerpbureau opdracht gegeven om de wensen van de inwoners te vertalen naar een concreet plan.

Veel variatie
De opdracht om het plan uit te voeren heeft de gemeente Drechterland aan De Enk Groen & Golf verleend. Het wordt een park met veel variatie: dichte gedeeltes met bomen en heesters en open gedeeltes met ieder een eigen thema. Een klim- en speelweide, een bloembollenveld, een insectvriendelijke bloemenweide, een gedeelte met water en een fruitbomenweide. Midden in het park komt een grasheuvel die uitzicht geeft op de Hoogkarspelse watertoren. De wandelpaden worden toegankelijk gemaakt voor iedereen, ook voor rolstoelen en rollators.

Groene buffer
Samen met loonbedrijf Hoogland zijn we begin februari begonnen met het bewerken van de zware kleigrond op het perceel van 3,8 hectare. Dit nieuwe bospark dient als groene buffer tussen de aangrenzende nieuwe woonwijk en de drukke weg. Het krijgt faciliteiten waar de bewoners van Reigersborg Zuid veel plezier aan gaan beleven. We planten 250 bomen, leggen bosplantsoen aan en windsingels met beplanting. We gaan ook gedeeltes inzaaien, onder andere de grasheuvel. Over een moerasachtig stuk grond hebben we een loopvlonder gemaakt. Het is de bedoeling dat kinderen er straks ook kunnen spelen. Daarvoor hebben we onder andere een pad met boomstammen gemaakt waar ze overheen kunnen lopen en bepaalde hoeken richten we speciaal voor kinderen in, niet met speeltoestellen, maar met natuurlijke materialen waar ze mee kunnen spelen.

Voordeligste keuze
Deze opdracht hebben we gekregen na een uitnodiging van de gemeente om offerte uit te brengen. Met vier andere partijen bleven we na een voorselectie over. Uiteindelijk bleek De Enk economisch gezien de voordeligste keuze. Eind april, begin mei is het park klaar.