Coronacrisis schept ruimte voor extra werkzaamheden op de golfbaan
21 april 2020 Golf
Het is lente en het weer is ideaal voor een rondje golf. Helaas zijn door de coronacrisis de golfbanen gesloten. Dat betekent niet dat het stil is op de golfbaan. Medewerkers van De Enk werken met man en macht om de golfbanen in optima forma te hebben voor als de poorten weer opengaan. 
Extra taken
Geen golfers op de greens op het moment – zij moeten nog even wachten om hun geliefde sport te kunnen beoefenen – maar wel greenkeepers. Zij hebben hun handen vol aan het reguliere onderhoud én aan de extra taken die naar voren zijn gehaald, in afwachting van de uitgestelde opening van het golfseizoen. Twee golfuitvoerders van De Enk vertellen hoe zij die drukte aanpakken in tijden van corona. 

Onderhoud naar voren
Bart Hooghiemstra, golfuitvoerder in het westen van het land en verantwoordelijk voor het inplannen van de machines, vertelt: “Normaal gesproken doen we in deze tijd van het jaar voornamelijk  dagelijks onderhoud, zodat we de golfers niet te veel storen. Omdat de golfbanen nu gesloten zijn, hebben we werkzaamheden die we normaal in april/mei doen, zoals doorzaaien, beluchten en bezanden, naar voren gehaald. We zijn nu bezig om op al onze golfbanen prikbeurten uit te voeren met een speciale machine met holle pennen. Met die behandeling beluchten we de grasmat en halen we vilt en oud gras weg. Het voordeel is dat we de ‘proppen’ die eruit komen nu kunnen laten liggen. We laten ze dan drogen en kunnen ze later uitslepen.” Bart begeleidt ook een renovatieklus: bij Het Rijk Golfbanen wordt de oost-lus van nieuw zand voorzien en de faces gereshaped.

Aanlegklussen
Ook Patrick Graafmans, golfuitvoerder in het zuiden van het land, heeft het druk. “Behalve de onderhoudsklussen die we normaal gesproken doen na de NGF-competities, hebben we ook een aantal aanlegklussen naar voren gehaald. Bij de Valkenswaardse Golfclub zijn we een green aan het aanleggen en een voorgreen aan het renoveren. Bij golfclub de Haenen kijken we de bunkers na en reshapen en restylen we ze met een nieuw type zand, bij wijze van proef. Het is een grof, hoekig soort zand dat beter blijft liggen op steile stukken. Bij de Tongelreep in Eindhoven zijn we de paden aan het herstellen met een nieuw apparaat, de golfhobel, waar we heel enthousiast over zijn.” Zo zijn al de uitvoeders verantwoordelijk voor zowel onderhoud- als renovatiewerkzaamheden op de golfbanen die de Enk beheert.

Drukbezette machines
De machines van De Enk zijn sowieso populair op het moment. Ze reizen het hele land door. “We verhuren ze ook aan externe partijen. Alle andere golfbanen willen nu ook graag werk uitgevoerd hebben, dat maakt dat ze een extra drukbezet schema hebben. Dat geldt ook voor de machinisten die ze bedienen. Daarom ben ik zelf nu ook bezig om machines te transporteren”, vertelt Patrick. 

Corona-maatregelen
Overigens werken de mensen van De Enk veilig en conform de regels van het RIVM. “Waar we normaal in teams werken, doen we dat nu veelal solo. We houden de voorgeschreven 1,5 meter afstand van elkaar en wisselen af in de pauzes. En natuurlijk letten we op de hygiëne”, vertelt Bart. Vanuit de Enk wordt er goed op toegezien dat er volgende de richtlijnen gewerkt wordt.

Geen overlast
Greenkeepers en uitvoerders besteden de tijd en de ruimte die nu vrijkomen door de coronacrisis, goed. Ze hebben het drukker dan ooit. Het voordeel is dat de golfers straks geen last hebben van de werkzaamheden. Als de kust veilig is en de golfenthousiastelingen weer in grote getalen komen, wachten de golfbanen hen in uitstekende conditie op. Wees welkom.