Dames van De Enk; maak kennis met Debbie
12 september 2022 Golf
Debbie van Tongeren (33) werkt al sinds 2008 op Sallandsche Golfclub de Hoek. “Wanneer je ’s ochtends de natuur ziet ontwaken, de vogels hoort fluiten en soms zelfs de hertjes ziet rennen, dat is écht onbetaalbaar.” Aldus Debbie. 

De start

Debbie is ooit begonnen met de opleiding tot bloemist. Toen bleek dat daar weinig werk in te vinden was, is ze via een advertentie in een huis aan huisblad op de Sallandsche Golfclub terecht gekomen. Het werken op de golfbaan beviel haar goed. Toen het onderhoud door de Enk groen en golf werd overgenomen is ze dus gebleven. “Nu werk ik al heel wat jaren met veel plezier als medewerkster op de golfbaan.”


Tot rust komen op je werk

“Ik ben een echte natuurliefhebber” vertelt Debbie. Als greenkeeper moet je vaak vroeg aan de slag, maar het werken in de prachtige natuur maakt dat het volgens haar helemaal waard. 

Je bent op de golfbaan niet alleen verantwoordelijk voor het verzorgen van de baan zelf, maar ook de flora en fauna eromheen worden een steeds belangrijker onderdeel. “Ik geniet van mijn werk en de omgeving waarin ik dit mag doen. Het geeft me rust. Het kan soms zwaar en druk zijn, maar als ik dan om me heen kijk kan ik ook echt tot rust komen op mijn werkplek. Daarnaast heb ik gewoon een passie voor mijn vak en leer je om het uit te voeren op een manier die voor jou het prettigste is. Dat maakt dat ik het met veel plezier doe.”


Als dame in het groen

Debbie is op dit moment de enige dame die werkzaam is op haar golfbaan, maar volgens haar is het ook voor vrouwen een prachtig beroep. “De rust en de natuur maken het voor mij heerlijk om te doen.” Debbie vertelt dat je veel vrijheid krijgt in je werk. De Enk is een bedrijf waar innovatie en vernieuwing hoog in het vaandel staan. Daardoor wordt er steeds meer geautomatiseerd gewerkt. Het werk als greenkeeper wordt daarmee ook lichamelijk minder zwaar.

Debbie is door haar werk een echte natuurfreak geworden. Het fotograferen van de natuur is inmiddels een hobby. Ze neemt haar camera dan ook af en toe mee naar de golfbaan. “Zeker in de ochtend kun je prachtige foto’s maken en zie je de seizoenen in de natuur terugkomen.” Haar foto’s hebben dan ook al eens in het clubblad gestaan!

Onderstaande foto's zijn gemaakt door Debbie van Tongeren