De Enk Groen & Golf realiseert primeur voor VV Irnsum met geavanceerd DrainTalent-systeem.
1 augustus 2023 Sport
VV Irnsum zorgt voor een primeur in Noord-Nederland. De regionale voetbalclub, gelegen in Irnsum te Friesland (of Jirnsum zoals het in het Fries bekend staat), heeft recentelijk de stap naar de 4e klasse gezet. Het komende seizoen zal de club schitteren op gerenoveerde speelvelden. Een essentiële factor om de kwaliteit van deze velden te waarborgen, is de keuze voor het geavanceerde DrainTalent-systeem. De Enk Groen & Golf werd als uitvoerende partij gekozen om dit systeem te implementeren. 

Verhoogde kwaliteit van het gras

DrainTalent is een revolutionair, geautomatiseerd systeem dat ondergronds de water- en luchthuishouding op het veld reguleert met digitale precisie. Door de temperatuur, neerslag en luchtvochtigheid nauwlettend te monitoren, kan het systeem overtollig water na zware regenval efficiënt afvoeren en in drogere periodes water en voedingsstoffen aanvullen. Het resultaat? Een verhoogde kwaliteit van het gras, wat de bespeelbaarheid van de velden aanzienlijk verbetert. Met het DrainTalent-systeem is het risico op wedstrijdafgelasting sterk verminderd, en behoort verdroging tot het verleden. De keuze voor het DrainTalent-systeem is het resultaat van uitgebreid onderzoek en bijna twee jaar voorbereiding door het gemeentebestuur van Leeuwarden, in samenwerking met BV Sport en de expertise van PLANN ingenieurs. De succesvolle toepassingen van het systeem bij gerenommeerde clubs zoals Sparta, FC Utrecht en Go Ahead Eagles gaven het vertrouwen om deze innovatieve technologie ook bij VV Irnsum te introduceren. 

De Enk als uitvoerende partij

Op basis van een openbare aanbesteding kwam De Enk als beste uit de bus. We voldeden aan alle gestelde eisen die gevraagd werden en in combinatie met de meest gunstige prijs zorgde dat ervoor dat wij gekozen werden als uitvoerende partij. Dankzij de goede samenwerking tussen alle betrokken partijen verloopt de planning voorspoedig.


Aanleg van het DrainTalent-systeem

Momenteel is het bijveld ontgraven en is de grond elders in een nabijgelegen project verwerkt. De ontgraving tot aan de 'oude kleilaag' is geprofileerd en zal functioneren als een waterdichte bak waar het draintalent-systeem in kan functioneren. Vervolgens is er zand geleverd om op de kleilaag aan te brengen. In deze zandlaag worden drainagebuizen sleuflos aangebracht. Deze buizen kunnen geleegd of gevuld worden door de DrainTalent-unit. Op het zand wordt een afgestemde toplaag aangebracht en met behulp van een kilverbak en lasertechnologie in ronding geprofileerd. Hierdoor voldoet het veld aan de laatste technische eisen. Na het inzaaien zal er een stevige graszode ontstaan waarmee de DrainTalent-unit zijn waarde kan bewijzen. Volgend jaar zal ook het hoofdveld worden aangesloten op het geavanceerde DrainTalent-systeem.