De Enk voor de leeuwen
7 oktober 2022 Dierenverblijf
Onlangs tekende De Enk Groen & Golf voor een nieuwe samenwerking met ARTIS. De Enk wordt hiermee verantwoordelijk voor de aanleg van het nieuwe, ruimere leeuwenverblijf.

Het ontwerp

Het verblijf, ontworpen door landschapsarchitect Thijs de Zeeuw, zal ruim tien keer groter worden dan het huidige verblijf van de leeuwen. Thijs ontwierp een heuvelachtig savannelandschap compleet met klimbomen, voedselbomen en watervallen. Dit alles zorgt voor een meer natuurlijke leefomgeving voor de leeuwen.  


Bouwteam

De Enk heeft deze opdracht verworven vanuit een onderhandse aanbesteding waarbij kwaliteit, duurzaamheid en het beperken van overlast belangrijke gunningscriteria waren. Samen met onze partners; bouwbedrijf van Wijnen en A. De Jong Installatietechniek zal dit project in een bouwteam worden uitgevoerd. De Enk zal als hoofdaannemer verantwoordelijk zijn voor het totale project.  


Bekend gezicht 

De Enk heeft ook in het verleden verschillende verblijven in ARTIS aangelegd. Zo werd in 2010/2011 het Vogelhuis en Apenhuis gerestaureerd en gerenoveerd. In 2014 was De Enk verantwoordelijk voor de aanleg van het buitenverblijf van de Afrikaanse wilde honden.  


Kleine footprint

Zowel bij de Enk als bij ARTIS staan duurzaamheid hoog in het vaandel. Het is dus een gezamenlijk doel om de ecologische footprint tot een minimum te beperken. De Enk treft verschillende maatregelen om dit te realiseren; zo worden o.a. alle materialen gecontroleerd op conditie en herbruikbaarheid, wordt er waar mogelijk gebruik gemaakt van elektrisch materieel en wordt er vracht via het water getransporteerd.  De bouw van het nieuwe leeuwenverblijf zal ongeveer een jaar in beslag nemen. Als alles volgens planning verloopt zullen de leeuwen in de zomer van 2023 hun nieuwe verblijf betreden.