De Enk wint aanbesteding terreinonderhoud HMC Den Haag
18 mei 2021 Groen, onderhoud
Ook dit jaar is het onderhoud van het terrein van het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) in Den Haag in handen van De Enk. Het contract is januari 2021 ingegaan en loopt in principe een jaar, met de optie tot twee jaar verlenging.

Het hele terrein
Het HMC bestaat uit drie ziekenhuizen. Het terrein rondom de ziekenhuizen onderhielden we al langer. Vorig jaar heeft het HMC het project opnieuw aanbesteed. Die aanbesteding hebben we gewonnen. We doen het groenonderhoud voor het hele terrein, alles inclusief. We houden het terrein netjes en komen met verbetervoorstellen.

Bollen voor biodiversiteit
Naast onderhoud zorgen we er ook voor dat verouderde beplanting vervangen wordt, onder andere met Zorgeloos Groen. In het najaar van 2020 zijn er vaste plantenbakken met bloembollen geplaatst. Die bloembollen laten we ook terugkomen in de plantvakken die samen het HMC-logo vormen. Goed voor de biodiversiteit. Die vergroten we nog meer met de vogelhuisjes die we in februari/maart opgehangen hebben. Daarmee nodigen we vogels uit op het terrein. Ze zijn een natuurlijk middel in de strijd tegen de eikenprocessierups.  

Meed’Enkers
Het leuke aan dit project is dat we met de opdrachtgever mee mogen denken over de verbetering van het terrein. We hebben ideeën over hoe groen een grotere rol kan spelen op het terrein en hoe we de belevingswaarde kunnen verhogen. We kijken ook hoe we kosten kunnen besparen. Dat nemen we allemaal mee in onze verbetervoorstellen. Die voorstellen komen tot stand met behulp van de Greenviewer. Zien we op het terrein iets wat ons opvalt en waar aandacht aan besteed moet worden, dan maken we daar een melding van in de Greenviewer. We hebben bijvoorbeeld zitplaatsen gecreëerd waar patiënten even kunnen uitrusten. De opdrachtgever ziet waar we mee bezig zijn en blijft zo betrokken bij het project. Voor ons is het leuk om te zien dat mensen er nu gebruik van maken.

Daktuinen
Op het HMC liggen ook daktuinen. Die hebben wij niet aangelegd en zijn daarom niet bij ons in onderhoud. Het is voor de opdrachtgever wel interessant om met één partij samen te werken en daarom hebben we een prijs ingediend voor het onderhoud van de daktuinen. Als we deze opdracht gegund krijgen, gaan we daarin samenwerken met allround dakspecialist. Consolidated.