De Enk zet innovatieve techniek in bij renovatie Vollenhove’s voetbalveld
15 april 2021 Groen, sport, innovatie
De Enk Groen en Golf gaat het voetbalveld in het Overijsselse Vollenhove renoveren. Al zes jaar doen we in de overkoepelende gemeente, Steenwijkerland, het sportveldonderhoud verdeeld over meerdere contracten. Nu heeft de gemeente ons gevraagd om het veld in Vollenhove op te knappen omdat het aan vervanging toe is. Een speciale uitdaging is de onkruidbestrijding in de nieuwe toplaag. 

Oude manieren voldoen niet
Met de renovatie creëren we een solide basis waar weer fijn op gevoetbald kan worden. De toplaag bouwen we opnieuw op. Het onkruid en andere ongewenste planten die er nu groeien willen we niet terugzien en gaan we dus bestrijden. In principe zijn daar twee manieren voor: de toplaag afgraven, maar dat is erg duur, of vergif spuiten, maar dat is milieutechnisch niet verantwoord en tegenwoordig ook verboden. Een derde optie is om het zo te laten, met als gevolg dat het onkruid terugkomt in het nieuwe veld.  

Nieuw: onkruid elektrocuteren
Geen van deze mogelijkheden vonden we een serieuze optie en daarom zijn we in samenwerking met loonbedrijf Thijssen verder gaan kijken. De oplossing vonden we in een machine die Thijssen heeft, die elektrische onkruidbestrijding mogelijk maakt: de Zasso X Power. Die elektrocuteert de ongewenste planten met hoogspanning, zonder schade aan bodemleven of insecten toe te brengen. De methode is geschikt voor de bestrijding van probleemonkruiden en invasieve soorten als knolcyperus, Japanse duizendknoop, heermoes en distels en wordt ook ingezet in de biologische landbouw. 

Weer een primeur
Met deze behandeling hebben we weer een primeur: het is voor het eerst dat de Zasso X Power ingezet wordt voor het onkruidvrij maken van de toplaag van een voetbalveld. De machine heeft een grote generator aan de achterkant van de trekker die hoogspanning opwekt met sleepplaatjes. Onkruiden worden geëlektrocuteerd en het bodemleven blijft in stand. Deze innovatieve en chemievrije manier van onkruidbestrijding maakt toplagen van sportvelden onkruidvrij en het onkruid komt niet meer terug. Het resultaat is een mooi nieuw, gesloten en groen grasveld.