De mekkerende natuurbeheerders van golfbaan Stippelberg
4 november 2021 groen, golf
Prettig golfen in een aantrekkelijk en divers natuurgebied, voor de hedendaagse golfer is er niets mooiers. Natuurbeheer wordt dus – naast het onderhouden van de greens - een steeds belangrijkere taak voor golfbanen. Onze greenkeepers dragen daaraan bij, net als de stille en schone machines die we daarvoor beschikbaar hebben. En ze krijgen hulp uit onverwachte hoek.
Geen poep in de roughs
Matthijs de Haas is schaapsherder in Brabant. Zijn kudde van Kempische heideschapen graast onder meer op golfbaan Stippelberg in Bakel. Daar onderhouden ze onder andere de roughs, onder streng toeziend oog van Matthijs. Hij wil dat ze er zo veel mogelijk gras eten en zo min mogelijk poepen op de plekken waar ze overlast geven, om de golfers niet te hinderen. Ook op de greens liever geen schapenpoep. Herder Matthijs krijgt dat voor elkaar dankzij zijn drie herdershonden. De drie ruwharige Hollandse herders, moeder en twee dochters, het ras waar Matthijs het liefst zijn schapen mee hoedt, sturen de schapen naar de delen waar ze nodig zijn om te snoeien en te bemesten.

Hoe natuurlijk wil je het hebben?
Hoewel Matthijs opgeleid is als dierverzorger, heeft hij zijn kennis over herderen overwegend in de praktijk opgedaan, op plekken als golfbaan Stippelberg. De hulp van de schapen is daar zeer welkom omdat Stippelberg een grillig landschap kent met op sommige punten sterke glooiing. Zijn schapen grazen 30 dagen per jaar op Stippelberg. “Een kwestie van keuzes maken hoe natuurlijk je de baan wilt hebben. Sommige plekken begrazen de schapen wat intensiever, sommige delen helemaal niet. Op die plekken ontstaan dan schuilplaatsen voor andere dieren die bijdragen aan de ecologische balans en de biodiversiteit op de golfbaan.”

Een krachtigere hei
Hoewel hun naam anders doet vermoeden, eten de schapen voornamelijk gras. Daardoor zijn ze een natuurlijk middel tegen vergrassing van de heide. Het past in de aanpak van De Haas als moderne herder. Overbegrazing, zoals dat tot voor kort in zwang was, daar is hij niet voor. Zijn aanpak is er een voor de lange termijn: “Als je van begin af aan de jonge hei blijft begrazen en vergrassing tegengaat, ontstaat er ruimte voor natuurlijke verjonging. Doe je dat voor langere tijd op de juiste manier, dan wint de hei aan kracht.”