Drachten krijgt ‘bootonde’
19 september 2019 Groen, terreininrichting
Drachten is weer een blikvanger rijker. De Friese plaats staat al bekend om de bijzondere invulling van de rotondes, onder andere met een slapende reus en andere kunstwerken. Als afsluiter in een lange reeks is nu ook de laatste rotonde op een bijzondere manier ingevuld. Op de rotonde Noorderhogeweg-Nijtap ligt nu een 23 meter lange skûtsje. De gemeente wil zo één van de grote toegangswegen van Drachten verbinden met de historie van de streek. 
Schip op de golven
Op woensdag 5 september werd skûtsje Hendrika geplaatst op de rotonde. De klus trok veel kijkers. Het schip werd op vier scheepshellingen gelegd met originele lieren. De hellingen kregen de namen van de vier scheepswerven uit de stad. Het is de finishing touch van het ontwerp dat Douwe de Haan van de gemeente Smallingerland maakte. De beplanting symboliseert het golven van de Friese meren, het skûtsje lijkt daar bovenop te liggen. 

Zwaar werk
De firma Bolt scheepstransport tilde het schip met een 160 tons kraan op zijn plaats. Voor de medewerkers een uniek project. Normaal gesproken leggen ze schepen in het water, dit keer in de beplanting. De Enk Groen & Golf, die drie jaar geleden ook de Ureterpvallaat onder handen nam, won de aanbesteding, legde de rotonde aan en begeleidde de plaatsing van het skûtsje. 

Leer/werkproject
De Hendrika is aangekocht als leer/werkproject. Leerlingen van technische opleidingen gaan het schip onderhouden.