De Enk Groen & Golf legt bij Golfclub Heiloo hole 1 om
24 september 2018 Golf
De hoogwaardig aangelegde 9-holes golfbaan van Golfclub Heiloo is door goed onderhoud en uitstekende drainage zo goed als heel het jaar bespeelbaar. Om die bespeelbaarheid met het oog op de toekomst zeker te stellen, heeft de Enk Groen & Golf in opdracht van Golf- en Countryclub Heiloo (GCH) hole 1 omgelegd. 
Met het oog op de toekomst
Hole 1 lag erg laag en was daardoor bij slechte weersomstandigheden als eerste niet bespeelbaar. Ook spelen de plannen voor de A9 een rol. Die wordt in de toekomst omgelegd en komt dan vlak langs deze hole te liggen. Met de nieuwe indeling hebben golfers daar straks geen last van. De vernieuwde hole 1 is een ontwerp van architect Alan Rijks, uitgevoerd onder directievoering van  adviseur Lambert Veenstra van Veenstra Adviesbureau Golfbanen. 

Tijdelijke route
Begin juni is de Enk Groen & Golf gestart met het opnieuw aanleggen van hole 1. Daarvoor moest eerst de sloot uitgebaggerd en bomen verwijderd en verplant worden. Om de baan bereikbaar te houden, is er een tijdelijke route, inclusief tijdelijke brug, aangelegd. 

Buffer tegen zicht en geluid
In de nieuwe hole zijn bunkers in de mount aangebracht, 4 tees – wit, blauw, rood en oranje – omgelegd, een nieuw beregeningssysteem, drainage, een nieuwe brug en een golfpad aangelegd. Om de hole aan het zicht te onttrekken is Kokoswall met klimplanten aangebracht. Deze groene muur isoleert straks ook het geluid dat van de omgelegde A9 gaat komen. Verder is de voorgreen verlaagd, inclusief grondwerk en het terugleggen van de verwijderde zoden. In totaal is er ongeveer 12000 m³ grond verwerkt in het terrein. Eind juli is de hole opnieuw ingezaaid. Hoewel het project nog niet officieel afgerond is – eindoplevering volgt als de hole klaar is voor ingebruikname – kan de vernieuwde hole al wel rekenen op zeer positieve reacties van de golfers.