Florijn, groen wonen in Utrecht
8 februari 2021 Groen
In Utrecht, stadsdeel Leidsche Rijn, verrijst een nieuwe woonwijk: Leeuwesteyn. Onderdeel daarvan is Florijn, dat grenst aan park Leeuwesteyn en het Oeverpark aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Bouwaannemer Hurks is volop bezig met het bouwen van dit hoogwaardige wooncomplex. Voor het aanleggen van het groen zijn wij gecontracteerd.  

Verborgen binnentuin
Florijn bestaat uit 11 appartementen en 33 woningen met gevels in verschillende stijlen. De huizen worden met het oog op de toekomst modern en duurzaam gebouwd. Florijn ligt op een kwartiertje fietsen van Utrecht-centrum, omringd door de levendigheid van Leidsche Rijn. De bewoners krijgen vrij zicht op het kanaal en komen te wonen in een – zeker voor stadse begrippen - verrassend groene omgeving. De verborgen binnentuin levert daar een belangrijke bijdrage aan. Er komt een natuurlijke wand omheen waar onder andere plukfruit tegenaan groeit. De tuin krijgt ook voorzieningen voor vogels en insecten in de vorm van vogelhuisjes en bijenhotels.  

Slimme daktuin
Op de verdiepte parkeergarage, waar bewoners straks hun auto’s kwijt kunnen, komt een daktuin die uitgerust wordt met een slim watersysteem. Het dak wordt een zogenaamd retentiedak, met een bufferkelder en -put en een spiegelvijver. Het is zo ingericht dat het niet alleen water kan opvangen, maar ook gedoseerd weer kan afgeven op plekken waar dat nodig is. In januari hebben we het contract getekend. In mei gaan we starten met de aanleg.