Golfbaan Rosmalen flink uitgebreid
13 juli 2020 Golf
De Golfbaan in Rosmalen, gelegen op landgoed Coudewater, wordt drie keer zo groot. Met de 9 nieuwe holes, aangelegd aan de oostkant van het landgoed, gaat de golfbaan van een C- naar een A-status. 
Bekend met omgeving
Golfbaan Rosmalen ligt sinds 2010 op het terrein van voormalig psychiatrisch ziekenhuis Coudewater. De nieuwe 9-holes baan is ontworpen door Michiel van der Vaart van Jol Golf Design. Hij groeide op in de buurt en kent de omgeving goed. Hij ontwierp een compacte baan, die daardoor in korte tijd te bespelen is, met een grote diversiteit en passend in het landschap. 

Eisen van flora en fauna
Toch was het ontwerpen van de baan een flinke uitdaging. Van der Vaart moest rekening houden met veel wensen en eisen. Niet alleen van baanmanagement en golfers, ook van flora en fauna. Het natuurgebied waarop de golfbaan ligt, is niet alleen onderdeel van het historische kampenlandschap, het is ook het leefgebied van de das, een beschermde diersoort in Nederland. Ook de nijlgans is in dit gebied thuis.
 
Meer natuur
Met al deze aspecten is rekening gehouden in het uiteindelijke ontwerp. Natuurbehoud en -ontwikkeling hebben een bepalende rol gespeeld. Met de aanleg van de baan wordt volgens Van der Vaart zelfs natuur toegevoegd. 

In twee delen
De firma FL B.V. uit Haghorst (onderdeel van de Reyrink Groep) legt de nieuwe baan aan. Dat gebeurt in twee delen. Op het nieuwverworven stuk grond zijn 7 nieuwe holes gebouwd. In die tijd is de bestaande baan steeds gewoon bespeelbaar geweest voor de leden. Als de nieuwe 7 holes per 1 oktober 2020 opengaan, gaat de bestaande baan op de schop. Daar komen dan twee nieuwe holes en de driving range wordt verlegd.  In juli 2021 hopen de leden dan op de compleet vernieuwde 9 holes te kunnen spelen.

Grow in
De Enk Groen & Golf heeft de 7 nieuwe holes afgelopen mei ingezaaid met verschillende mengsels van Barenburg graszaad, in overleg met de architect en de Firma Vos uit Sprang Capelle. De Enk Groen en Golf is de komende maanden bezig met de ‘grow in’. Dat moet ervoor zorgen dat de baan per 1 oktober bespeelbaar is. De Enk Groen en Golf heeft ook een langdurige overeenkomst voor het onderhoud van de baan gesloten. Op woensdag 8 juli werd het contract daarvoor getekend.