Golfbanen in topconditie dankzij extra onderhoud in de afgelopen maanden
26 mei 2020 Golf
De golfbanen zijn weer open. Er mag onder voorwaarden weer gegolfd worden op de Nederlandse banen. Ondanks de verplichte sluiting door corona, was het allerminst stil op de golfbaan. Medewerkers van De Enk hebben met man en macht gewerkt om de golfbanen in optima forma te brengen.
Extra taken
De greenkeepers hebben hun handen vol gehad aan het reguliere onderhoud én aan de extra taken die naar voren zijn gehaald, in afwachting van de uitgestelde opening van het golfseizoen. Twee golfuitvoerders van De Enk vertellen hoe zij die drukte in tijden van corona hebben aangepakt. 

Onderhoud naar voren
Bart Hooghiemstra, golfuitvoerder in het westen van het land en verantwoordelijk voor het inplannen van de machines, vertelt: “Normaal gesproken doen we in het voorjaar voornamelijk  dagelijks onderhoud, zodat we de golfers niet te veel storen. Omdat de golfbanen gesloten waren, hebben we werkzaamheden die we normaal in mei doen, zoals doorzaaien, beluchten en bezanden, naar voren gehaald. We hebben op al onze golfbanen prikbeurten uitgevoerd met een speciale machine met holle pennen. Met die behandeling hebben we de grasmat belucht en vilt en oud gras weggehaald. Het voordeel was dat we de ‘proppen’ die eruit kwamen konden laten liggen. We hebben ze laten drogen en daarna uitgesleept.” Bart heeft ook een renovatieklus begeleid: bij Het Rijk Golfbanen is de oost-lus van nieuw zand voorzien en zijn de faces gereshaped.

Aanlegklussen
Ook Patrick Graafmans, golfuitvoerder in het zuiden van het land, heeft het druk gehad. “Behalve de onderhoudsklussen die we normaal gesproken doen na de NGF-competities, hebben we ook een aantal aanlegklussen naar voren gehaald. Bij de Valkenswaardse Golfclub hebben we een green aangelegd en een voorgreen gerenoveerd. Bij golfclub de Haenen hebben we de bunkers nagekeken en gereshaped en gerestyled met een nieuw type zand. Het is een grof, hoekig soort zand dat beter blijft liggen op steile stukken. Bij de Tongelreep in Eindhoven hebben we de paden hersteld met een nieuw apparaat, de golfhobel, waar we heel enthousiast over zijn.” 

Drukbezette machines
De machines van De Enk waren populair in de afgelopen periode. Ze reisden het hele land door en zijn ook verhuurt aan externe partijen. “Andere golfbanen wilden ook graag werk uitgevoerd hebben en dus was het schema extra drukbezet, net als dat van de machinisten”, vertelt Patrick, die om alles in goede banen te leiden bijgesprongen is en zelf de machines mee getransporteerd heeft.  

Corona-maatregelen
Gedurende de hele periode hebben de mensen van De Enk veilig gewerkt en de RIVM-maatregelen in acht genomen. “Normaal werken we in teams, sinds de uitbraak van corona alleen. We hebben steeds de voorgeschreven 1,5 meter afstand van elkaar gehouden en wisselden af in de pauzes. En natuurlijk hebben we goed op de hygiëne gelet. Dat doen we allemaal nog steeds”, vertelt Bart. De Enk ziet er goed op toe dat er volgens de richtlijnen gewerkt wordt.

Geen overlast
Greenkeepers en uitvoerders hebben er het beste van gemaakt. De tijd en ruimte die vrijkwamen door de coronacrisis hebben ze goed besteed. Het voordeel is dat de golfers, nu de poorten weer open kunnen, geen last meer hebben van de werkzaamheden. De golfbanen zijn in uitstekende conditie. Wees welkom en check voordat u komt welke maatregelen er gelden.