Golfpark De Haenen verbindt zich opnieuw aan De Enk
23 oktober 2020 Golf
De meest afwisselende golfbaan van Brabant kiest opnieuw voor De Enk voor het onderhoud van de baan. Onlangs is het onderhoudscontract voor meerdere jaren verlengd.

Vier verschillende sferen
De paden die de golfbaan van De Haenen in het Brabantse Teteringen doorkruisen, verdelen de baan in vier delen met ieder een andere sfeer. Er zijn bloeiende roughs die overgaan in wetlands en grasgebied, dat uitmondt in een parkgedeelte met grote vijvers omringd door rododendrons en azalea’s. Dan volgt een historisch bosgedeelte. Vanaf hole 13 is het terrein sterk glooiend met heide en zandverstuivingen. Die afwisseling maakt de baan een unieke, altijd uitdagende belevenis voor golfers van elk niveau. Het ontwerp van de 18 holes PAR 70 baan en de 6 holes PAR 3 baan is van Gerard Jol en Michiel van der Vaart van Jol Golf Design.  

Zandwissels en verduurzaming
Het onderhoud is al jaren in handen van De Enk. In het nieuwe contract is opgenomen dat komende winter alle bunkers het nieuwe ‘hoekige’ bunkerzand krijgen. Dat blijft beter liggen op steile hellingen. Een groot aantal bunkers krijgt tijdens deze zandwissel op advies van Michiel van de Vaart een make-over. Ze worden aangepast aan de hedendaagse wensen van het golfpubliek. Verder staat de verduurzaming van het machinepark op de agenda. We hebben de totale baan in kaart gebracht in het GIS-systeem dat we zelf ontwikkeld hebben: de Golfviewer. Het is een digitaal systeem dat voor een goed overzicht van de werkzaamheden zorgt. Het onderhoud kunnen we daardoor nog preciezer doen. De juiste handeling, met de juiste middelen op de juiste plek.  

Natuurontwikkeling
Deze vernieuwende manier van werken is de reden dat De Haenen opnieuw kiest voor een langdurige samenwerking met ons. In het kader daarvan is het greenkeepersteam ook begonnen met het inzaaien van ‘concept Heem’, een mengsel van bloemen en kruiden dat past bij de omgeving en de bodem die ter plaatse voorkomt. Daarmee wordt de baan nog natuurlijker en vindt die aansluiting bij het omringende natuurgebied. De gezaaide planten bevorderen de biodiversiteit in het gebied. Ze trekken bijen, vlinders en andere insecten en dienen als voedsel voor dieren die in het landschap huizen.