Het grasteam van de Enk scoort in de Johan Cruijff ArenA
12 juli 2021 Sport, groen
Dat was het dan, het EK Voetbal in de Johan Cruijff ArenA. Het was het grootste evenement dat ooit in de ArenA gehouden werd, met een extra uitdaging voor de grasmat. Het grasteam van De Enk heeft er alles aan gedaan om de grasmat in topconditie te krijgen én te houden. Maar dat deden ze niet alleen. Dankzij de medewerking van een aantal vaste partners heeft De Enk punten gescoord in de Johan Cruijff ArenA.  

Eén team, één taak
Het grasteam van de Enk, bestaande uit een aantal fieldmanagers en de ArenA bepaalden de tactiek die leidde tot een superieure kwaliteit grasmat in de maand juni. Fieldmanager Paul Baas vertelt wat daar allemaal bij komt kijken: “Er gaat een heel proces aan vooraf, maar de dagen voor en tijdens de wedstrijd zijn bepalend. Van ‘s ochtends 9.00 uur tot ’s avonds 21.00 uur zijn we bezig met en op het gras. Op de trainingsdag, de dag voor de wedstrijd, maaien we het gras twee keer. Twee keer om de lichte en donkere banen goed zichtbaar te krijgen, een vereiste van de UEFA. Deze banen maken het de scheids- en grensrechters makkelijker om beslissingen te maken tijdens de wedstrijd. Na de training herstellen we het veld, Kleine schades die in het heetst van de strijd zijn ontstaan herstellen we met een speciale hark. Daarna maaien we nog een keer, maar dan met een zuigmachine die het vuile, losse gras verwijdert. Op de wedstrijddag wordt dit hele proces herhaald, maar dan maaien we het gras drie keer.” 

Grootste evenement ooit
Hoewel we normaal gesproken bij de Champions League ook al voor grote uitdagingen staan, was het EK voor het grasteam extra spannend. De druk was hoog omdat de grasmat wereldwijd werd bekeken. Bij De Enk zijn we trots dat we aan zo’n groot toernooi mochten meewerken, een unieke belevenis voor alle betrokkenen. Dat waren naast het grasteam ook vrijwilligers met veel graskennis. De meesten zijn werkzaam voor De Enk én echte voetbalfans. De hoge kwaliteit van de grasmat is mede mogelijk gemaakt door Tarkett Sports, de leverancier van de Hybride PlayMaster grasmat. Een natuurgrasmat die versterkt is met 5 procent kunstgras. Deze extra stevige grasmat wordt aan de onderkant opengelaten zodat bij de kweker echt gras tussen de kunstgrassprieten kan groeien. 

Bedankt
Wij blikken terug op een geslaagd EK. De 3 wedstrijden die Oranje in de ArenA speelde werden allemaal gewonnen. Daarna volgde helaas een snelle uitschakeling. De Johan Cruijff ArenA willen we bedanken voor het vertrouwen en de fijne samenwerking de afgelopen tijd. De komende jaren zullen we onze kwaliteit wederom bewijzen en waarborgen.