Hogeschool Van Hall Larenstein Leeuwarden krijgt nieuwe tuin
15 april 2020 Groen, terreininrichting
Van Hall Larenstein is een groene hogeschool met locaties in Velp (bij Arnhem) en Leeuwarden. De tuinen rondom de gebouwen spelen een belangrijke rol bij het onderwijs. Om de leeromgeving inspirerend te houden heeft de school besloten de tuin van locatie Leeuwarden te vernieuwen. De Enk Groen & Golf voert het werk uit. 
Duurzaamste hogeschool
Van Hall Larenstein is de duurzaamste hogeschool van Nederland. Op de locaties in Velp en Leeuwarden biedt de hogeschool opleidingen en onderzoeksthema's die uniek zijn in Nederland en altijd een bijzonder vakgebied beslaan. Duurzaamheid en een grote verantwoordelijkheid voor de toekomst van de aarde zijn steeds terugkerende thema’s. Studenten krijgen de ruimte om zich individueel te ontwikkelen in een inspirerende omgeving. In Velp is dat het prachtige landgoed waar de school op ligt, in Leeuwarden de tuin die de gebouwen omringt. Die was na een aantal decennia aan vernieuwing toe.

Eigentijds
De tuin, die aansluit op natuurgebied Potmarge, is een openbaar gebied dat dient als ontmoetingsplaats voor studenten, leraren en andere gebruikers van de schoolgebouwen. 
Buro Poelmans Reesink maakte een ontwerp voor een eigentijdse tuin die aan alle wensen van de opdrachtgever en gebruikers voldoet. De Enk Groen & Golf voert het ontwerp uit. 

Vlonder en verhogingen
Er is onder andere een vlonder geplaatst van een paar honderd vierkante meters. De bestaande bestrating is grotendeels hergebruikt. Verder zijn er verhogingen in het landschap gemaakt die de plantvakken omsluiten en tegelijkertijd dienen als zitranden. Het resultaat is een speels lijnen- en vormenspel. Deze lente gaat De Enk de beplanting aanleggen. Die wordt extra uitgediept voor meer biodiversiteit, een van de belangrijke wensen van de hogeschool.

Samenwerking met studenten
De nieuwe tuin diende ook als leerobject voor de studenten van de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting bij Van Hall Larenstein. Onder leiding van directievoerder SmitsRinsma keken en hielpen zij mee bij het bestek, de realisatie en de aanleg. Een uitdaging vormde de constructie van de vlonder. Een leerzaam traject voor de toekomstige directievoerders en uitvoerders. De tuin wordt in mei van dit jaar opgeleverd.