In Vorden onderhouden buurtbewoners zelf het Zorgeloos Groen
13 oktober 2020 Zorgeloos groen
Een bijzonder participatieproject in het oosten van het land. In het Biesterveld in Vorden, gemeente Bronckhorst, werken de bewoners van de straat samen met de gemeente aan beter groen. De gemeente de aanleg, de burgers het onderhoud. Dat gaat zo goed dat nu ook het tweede deel van de straat Zorgeloos Groen krijgt.

Ieder seizoen mooi

Het groen in de plantvakken aan het Biesterveld stond er troosteloos bij. Het was aan vervanging toe. Zorgeloos Groen-specialist Wim Lentink van De Enk liet de gemeente kennismaken met het Zorgeloos Groen-concept, een beplantingsconcept van heesters en vaste planten dat in ieder seizoen iets moois te bieden heeft. Die was enthousiast. Er was één maar: de gemeente wilde niet het onderhoud op zich nemen. Daarop hebben de bewoners van de straat besloten om dat zelf te doen.

Paars/blauwe mix
Zoals gebruikelijk bij Zorgeloos Groen, kregen de bewoners inspraak in de keuze van de beplanting. Het werd een overwegend paars/blauwe mix. Er zijn onder andere ziektevrije geraniums, weigelia’s en kattenkruid geplant. Veel onderhoud is er niet. Zorgeloos Groen is, zoals de naam al doet vermoeden, onderhoudsarm. De eerste fase is een jaar geleden gerealiseerd en ligt er – mede onder het toeziend oog van Wim Lentink zelf, perfect bij.

In november 2020 start De Enk met fase 2, de andere helft van de straat. Ook dat deel zullen de bewoners gaan onderhouden.