Kwaliteit Handboek Golfbanen nu ook voor de Europese markt
20 december 2021 Golf, Innovaties
Om golfbanen te helpen hun kwaliteit op peil te houden en die gemakkelijk te laten beoordelen heeft De Enk Groen & Golf jaren geleden het Kwaliteit Handboek ontwikkeld. NiB ScanPro, (Casper Paulussen), heeft de technische tabellen van het handboek verzorgd. Met dit handboek kunnen hoofdgreenkeepers, baancommissarissen en baanmanagers eenvoudig de gekozen beeldkwaliteit en prestatie-eisen vertalen naar onderhoudsmaatregelen. Het handboek en de tabellen zijn nu ook in het Engels vertaald en gaan de grens over. Vanaf februari 2022 is het dan ook beschikbaar voor de Europese markt.

Baan specifiek beoordelen
Het handboek kan altijd aangepast worden op de eigen golfbaan en is zo als maatwerk in te zetten. Selecties zijn op verschillende manieren te maken. Per spelonderdeel is te bepalen welke kwaliteit er (qua beeld en technisch) afgesproken wordt of waar naartoe gewerkt dient te worden. Met periodieke metingen kan de actuele kwaliteit en de meerjarige kwaliteit van grasmat en bodem in kaart gebracht worden in tabellen, grafieken en rapportages. De kern van het kwaliteit handboek bestaat uit schaalbalken die de drie verschillende kwaliteitsniveaus (A, B of C) weergeven. Een schaalbalk bestaat uit drie foto's, beschrijving van het kwaliteitscriterium en een meetbare norm.

Datagestuurd beheren met de Golfviewer
Datagestuurd beheer is de nieuwe norm. In combinatie met de Greenviewer (https://deenkgroenengolf.nl/de-vernieuwers/greenviewer) is dat heel eenvoudig. De Greenviewer is gekoppeld aan het kwaliteit handboek zodat alle data van de golfbaan daarin verwerkt en gedigitaliseerd kunnen worden. De Greenviewer maakt het daardoor ook mogelijk om digitaal een schouw te doen en een rapportage te maken. Dit helpt de greenkeeper, baancommissaris en de baanmanager om een gesprek te voeren over de kwaliteit van de golfbaan. Dit kan resulteren in een verbeterplan en wederzijds begrip.

Uitrol in Duitsland
De Enk Groen & Golf en NiB ScanPro gaan in samenwerking met het Greenkeeper Verband Deutschland het handboek in Duitsland uitrollen. De ongeveer 1000 golfbanen die gebruik kunnen gaan maken van het systeem, ondersteunen we digitaal bij de implementatie van het handboek. Waar nodig geven we aanvullende fysieke (groeps-)ondersteuning. De introductie van het Kwaliteit Handboek Golfbanen in Duitsland vindt plaats op de GVD-beurs in Bayreuth in februari 2022.
click here for english version