Leiden is trots op vernieuwd Kooiplein
30 augustus 2019 Zorgeloos Groen, terreininrichting, dakpark

Nieuw is niet altijd beter, maar in Leiden heeft de stadsvernieuwing die sinds 2014 in uitvoering is meer dan goed uitgepakt. Daar was volkswijk De Kooi aan een grondige make-over toe. Heijmans Bouw en woningbouwvereniging de Sleutels zijn er 5 jaar geleden gestart met de herontwikkeling van het Kooiplein. Er kwamen appartementen, woningen, een supermarkt en een openbare parkeergarage, maar ook nieuwe fiets- en voetpaden, water en groen. En een dakpark.
Aan de tekentafel
Samen met Heijmans heeft de Enk Groen & Golf aan de tekentafel gestaan voor de engineering van de daktuin. De Enk is vervolgens van start gegaan met het construeren van de dakbedekking. Medio 2016 volgde de opbouw van de daktuin, de 30 achtertuinen met bestrating, gazon en hedera-schermen aangelegd, 6000 m² parkeerverharding, een sedumdak, en een speeltuin. 

Voorbeeldfunctie
Anno 2019 is het dakpark uitgegroeid tot een voorbeeld voor andere projecten waar gemeentefunctionarissen graag collega’s mee naartoe nemen voor een rondleiding. Wethouder Fleur Spijker noemde het onlangs zelfs in een artikel als voorbeeld van een succesverhaal. 

Kleur- en bloemrijk
Ook De Enk is blij met het kleur- en bloemrijke eindresultaat. Directeur Frans Reulink vertelt: “Bij De Enk zijn we vooral bezig met de voorbereiding en de uitvoering van projecten. We proberen dan zo goed mogelijk in beeld te krijgen hoe het zou moeten worden, maar het eindresultaat is pas zichtbaar na de oplevering als wij al weg zijn. Voor het dakpark op Kooiplein fase 4 mogen we nu in opdracht van de gemeente het onderhoud doen en het ziet er prachtig uit. We zijn blij dat de gemeente zo tevreden is.”