Moestuinieren én ontspannen in een eetbare buitenruimte
24 juli 2023 Groen
Elma Vriezekolk van Moeztuyn sloeg de handen ineen met De Enk Groen & Golf om een eetbare tuin te realiseren voor het Radboudumc. De beleeftuin, die onderdeel is van de ‘healing environment’, zorgt voor een plek waar medewerkers, patiënten en bezoekers kunnen ontspannen, wandelen én proeven.

Helende omgeving

Een groene omgeving werkt helend en dat beseffen ze zich bij het Radboudumc maar al te goed. Contact met de natuur voor beleving en ontspanning is een belangrijke doelstelling binnen de organisatie. Naast dat er veel groen naar binnen is gehaald, wordt er ook buiten veel aandacht aan besteed. De beleeftuin is onderdeel van de ‘healing environment’ waar verschillende tuinen zorgen voor een plek van ontspanning rondom het ziekenhuis. Moeztuyn werd gevraagd deze beleeftuin te realiseren. 

Buiten ontspannen

Elma startte een aantal jaar geleden thuis met moestuinieren. ‘Ik wilde vaker naar buiten, naast binnen achter mijn computer zitten’ zo vertelt ze. In de tuin vond ze een plek om te ontspannen, te plukken en zaaien als tegenhanger voor prestatiegericht en met je hoofd werken. ‘Er zijn ongetwijfeld veel meer mensen die hier behoefte aan hebben en op een werkdag meer naar buiten willen.’ Zo stelde Elma. 

Daar knap je van op

Moeztuyn helpt inmiddels vele organisaties, zoals kantoren, scholen en dus ook ziekenhuizen, bij het realiseren van een eigen pluk- of moestuin. Op deze plekken wordt doorgaans veel tijd binnen doorgebracht en een moestuin zorgt voor een omgeving die uitnodigt om ook buiten actief te zijn. ‘Je kunt buiten even ontspannen, een andere omgeving ervaren, leren over de planten en iets gezonds plukken, daar knap je van op!’ 

Samenwerking

De Enk kwam zo’n 3 jaar geleden in contact met Moeztuyn. Toen de aanvraag voor de beleeftuin bij het Radboudumc binnenkwam, bleek dat een mooie kans tot samenwerking.Moeztuyn creëerde het ontwerp en verzorgde de beplanting, De Enk was verantwoordelijk voor de aanleg van deze eetbare beleeftuin. 

Op locatie is samen met Moeztuyn het ontwerp voor de tuin besproken. “Een werkoverleg op locatie werkt verhelderend en geeft een goed beeld van de ondergrond waar we mee te maken hebben.” Zo vertelt uitvoerder Perry. “Vervolgens zijn wij aan de slag gegaan om het plan en de visie van Moeztuyn om te zetten naar een praktische uitwerking. Gedurende het traject hebben we nauw contact gehouden. De samenwerking verliep erg goed.” 

Naast dat er gebruik is gemaakt onderhoudsarme, allemaal eetbare, planten, zijn er verschillende sta- en zitelementen in de tuin terug te vinden. De bankjes zijn vervaardigd van gerecycled plastic. Ook is er gebruik gemaakt van half verharding in verschillende materialen, om de bezoekers de gelegenheid te geven verschillende ondergronden te ervaren. De beleeftuin werd afgelopen mei, geheel toepasselijk, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit geopend. 

Lees meer over dit project op de website van Moeztuyn.