Nijmegen heeft de primeur: Zorgeloos Groen speciaal voor wadi’s
19 juli 2019 Zorgeloos Groen
Een aantal jaren geleden introduceerden we Zorgeloos Groen, een onderhoudsvriendelijk beplantingsconcept dat meer kleur, meer beleving, meer biodiversiteit in de wijk brengt. Maar werkt het ook in een wadi? Wij vroegen ons af of we dat saaie slootje met gras ook konden vervangen door een waterretentiebassin met vaste planten.
Kurkdroog en kletsnat
Om hemelwater af te kunnen voeren naar het grondwater hebben we in Nederland wadi’s, natuurlijke waterretentiebassins. Die zagen er eigenlijk altijd uit als een slootje met gras erin. In Nijmegen, bij project de Hatert, lagen ook van dit soort wadi’s. Qua uitstraling geen eenheid met de omgeving. Woningbouwvereniging Talis, eigenaar van het complex, wilde meer beleving en biodiversiteit en vroeg ons de wadi’s dezelfde kleur en uitstraling te geven als het omringende Zorgeloos Groen. We hebben ons Zorgeloos Groen-concept doorontwikkeld, speciaal ontwikkeld voor dit soort ondergronden. De grote uitdaging met wadi’s is namelijk dat ze de ene keer vol met water staan en de andere keer kurkdroog zijn. 

Bestand tegen uitersten
Willen we Zorgeloos Groen succesvol toepassen in de wadi’s, dan moet de beplanting dus tegen beide uitersten bestand zijn. In samenwerking met de specialisten van Boot & Dart hebben we onderzocht welke plantensoorten tegen deze uitersten van omstandigheden kunnen. Aan de hand van de uitkomsten hebben we een beplantingsplan gemaakt met vochtbestendige soorten onderin en droogtebestendige soorten bovenin. Het resultaat is een compositie die meer kleur en beleving brengt in de woonomgeving en ook nog eens meer water vast kan houden dan een met gras begroeide wadi. De eerste Zorgeloos Groen-wadi’s zijn in de lente in Nijmegen aangelegd.