Oude Pekela krijgt zorgeloos en groen centrumplein
30 november 2020 Groen
Oude Pekela heeft een nieuw, groen en kleurrijk dorpscentrum. Enkele jaren geleden is al gestart met de totale reconstructie, het ingrijpende project Oude Pekela Centraal, met als doel om het hart van het dorp weer aantrekkelijk te maken. Het project nadert nu de voltooiing. De Enk Groen & Golf richt op verzoek van de gemeente Pekela het centrumplein in met Zorgeloos Groen, het beplantingsconcept met groengarantie.

Oude Pekela centraal
Het centrumgebied van Oude Pekela is in ontwikkeling. Het plan is voor en door Pekelders ingericht. Leegstaande winkelpanden kregen een nieuwe invulling of werden gesloopt en het Hellingplein, de Raadhuislaan en het Raadhuisplein zijn aangepakt. De twee pleinen en de straat zijn opnieuw ingericht en gebruiksvriendelijker gemaakt. Op deze manier ontstaat er een centrale plek voor ondernemers, inwoners en bezoekers. Als finishing touch brengen we nu het groen aan, volgens het Zorgeloos Groen-concept.

Enthousiast over Zorgeloos Groen
De gemeente Pekela benaderde ons met de vraag of we een Zorgeloos Groen-concept konden maken voor het centrum. Zij zijn na een beursbezoek enthousiast geraakt over het concept dat heel het jaar door groen en beleving brengt en bovendien onderhoudsarm is. Het centrumplein is een openbare A-locatie waar ook het gemeentehuis aan grenst. De gemeente wilde voor deze plek beplanting met in het oog springende kleuren die ook in de winter een mooi beeld geeft. Het zorgeloze zit ‘m in het feit dat we het hele traject verzorgen, van plan tot uitvoering inclusief drie jaar onderhoud. Als de plantvakken dichtgegroeid zijn, heeft Zorgeloos Groen weinig onderhoud nodig.

Goede voedingsbodem
Anet Scholma van Buro Mien Ruys heeft specifiek voor deze locatie een beplantingsplan gemaakt dat de beleving van het centrumplein, met het aansluitende winkelcentrum en de aangrenzende molen, vergroot. Als basis is er ongeveer 30 centimeter Zorgeloos Groen-substraat gelegd; een goede voedingsbodem voor de vaste planten die onkruidvrij is en goed vocht vasthoudt. De schaduwplekken op het plein worden gecreëerd door dakeiken die langzamer groeien en minder onderhoud nodig hebben dan de gebruikelijke dakplatanen.

Veel complimenten
Voor de hoveniers die dit project uitvoerden was dit een bijzonder leuk project omdat ze veel complimenten kregen al tijdens de aanleg. We zijn begin oktober 2020 gestart met de aanleg. Naar verwachting is het werk begin december 2020 klaar.

Bijenhotel
Om de bijenpopulatie in ons land te stimuleren plaatst de Enk Groen & Golf bijenhotels in verschillende plaatsen door heel het land, als finishing touch van de Zorgeloos Groen-projecten die daar uitgevoerd zijn. Als afronding van deze mooie opdracht plaatsen we er ook een in Pekela.