Paul Baas is Fieldmanager of The Year!
24 november 2022 Sport
Eindelijk is het bekend! Onze Paul Baas is gekroond tot Fieldmanager of The Year 2022. Een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door het vakblad ‘Fieldmanager’. Paul mag zich als 12e kandidaat Fieldmanager of The Year noemen en daar zijn we trots op! 

Paul is voormalig hoofdgreenkeeper en gaf net na zijn nominatie het stokje van Fieldmanager in de Johan Cruijff Arena over aan Roy van Dijk (Fieldmanager High Potential van 2020). Inmiddels is Paul onze projectleider kort gras en houdt hij zich niet meer alleen met het veld van de Arena bezig. 

Een uitdagende grasmat

In zijn jaren als fieldmanager is Paul vooral bezig geweest met het dataproof en duurzaam maken van het veldonderhoud in de Arena. Geen makkelijk taak. ‘De Arena is de meest uitdagende omgeving voor een grasmat die je je kunt bedenken.’ Dit komt onder andere door het moment van herbezoding in het stadion. Ieder jaar wordt er rond het einde van juli een nieuwe grasmat geplaatst. Door de herbezoding is het gras al gestrest als het van buiten naar binnen komt. Daarnaast kom er weinig licht in het stadion en zijn de temperaturen in die periode hoog. Niet de beste omstandigheden voor een mooie grasmat. 

Om toch de hoge kwaliteit te kunnen borgen is het juiste onderhoud nodig. Door bijvoorbeeld alleen ’s nachts bij te lichten met SGL-lampen. ‘Daarmee kunnen we de terugslag van de nieuwe zoden vlak na aanleg beperken. Het gras herstelt namelijk ’s nachts, als de temperatuur laag is, onder de invloed van het licht.’ 

Jongeren inspireren

Paul hoopt ook jongeren enthousiast te kunnen maken voor dit vak. Zo geeft hij rondleidingen in het stadion voor studenten en is hij onderdeel van de werkgroep van het Clusius College. ‘Ik kijk mee naar de kwaliteit van de lesstof en of het aansluit op de praktijk.’ Veel jongeren zijn bekend met het hoveniersvak, maar niet direct met het werk als Fieldmanager. ‘Daar ben ik me bewust van en daarom zet ik me volledig in om jongeren te inspireren.’ Deze prijs draagt bij aan de bekendheid en waardering van het vak, iets wat Paul belangrijk vindt. 

Kort gras beheer

Inmiddels heeft Paul zijn functie als fieldmanager dus overgedragen aan Roy. Hij is nog steeds betrokken bij de grasmat van de Arena en ondersteunt Roy nog met zaken als financiën en bemesting. Daarnaast ondersteunt hij nu ook het onderhoudsteam van het Gelredome en verschillende golfbanen waarvan De Enk het onderhoud beheert. ‘In mijn nieuwe functie wil ik blijven zorgen voor de optimale toepassing van data en innovatie en proberen om met De Enk nog milieubewuster te werken. Samen met het team, want dat team is de echte sleutel tot succes!’